Energiatakarékosság: uniós fellépés az energiafogyasztás csökkentésére

Az energiatakarékosság kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben és az energiafüggőség csökkentésében. Összefoglaltuk, mit tesznek az EP-képviselők a fogyasztás csökkentéséért.

Egy gyönyörű nagy kör alakú napelemes erőmű Spanyolországban
Napelemes erőmű Spanyolországban

Felülvizsgálják az energiahatékonyságra vonatkozó 2018-as jogszabályokat, hogy segítsék az EU-t a 2021-es európai zöld megállapodás keretében kitűzött új klíma célok elérésében. A RepowerEU tervben meghatározottak szerint pedig csökkenteni kell Európa fosszilis tüzelőanyagok importjától való függőségét, amelyek nagyrészt Oroszországból származnak.

Az EU emellett dolgozik a megújuló energiaforrások növelésére vonatkozó szabályokon is.

Bővebben a kibocsátás csökkentésére irányuló uniós fellépésről.

Új energiahatékonysági célok


Az energiahatékonyság javítása nemcsak a CO2-kibocsátást csökkentheti, hanem az EU éves 330 milliárd eurós energiaimport-számláját is.

A Parlament által 2023 júliusában elfogadott új célok az energiafogyasztás legalább 11,7%-os kollektív csökkentését határozzák meg uniós szinten 2030-ig. A tagállamoknak átlagosan évi 1,5%-ot kell megtakarítaniuk. 2025 végéig ennek évi 1,3%-nak kell lennie, majd 2030 végére fokozatosan el kell érnie az 1,9%-ot.

E célok elérése érdekében a helyi, regionális és nemzeti intézkedések különböző ágazatokra vonatkoznak majd. A képviselők ragaszkodtak a konkrét, elérhető célokhoz:

  • Az állami szektornak évente 1,9%-kal kellene csökkentenie végső energiafogyasztását.
  • A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a középületek legalább 3%-át évente közel nulla energiaigényű vagy zéró kibocsátású épületté újítsák fel.
  • Új követelmények merülnek fel a hatékony távhőrendszerekkel szemben.


Egy erős nyomon követési és végrehajtási mechanizmus biztosítja, hogy a tagállamok elérjék a célokat.

Az új szabályokat a Tanácsnak jóvá kell hagynia, ezt követően léphetnek hatályba.

Épületek energiafogyasztásának csökkentése

Az EU-ban az épületek felelősek az energiafogyasztás 40%-áért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 36%-áért.

Az egyik fontos fejlesztési terület az épületek fűtése és hűtése, valamint a melegvíz használat, amely a háztartások energiafogyasztásának 80%-át teszi ki.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv 2021-es frissítésére.

2023 márciusában a Parlament támogatta a klímasemleges építési szektor 2050-ig történő megvalósítására vonatkozó terveket. Az európai épületek javításáról szóló szabályok céljai az energiaszámlák és az energiaszegénység csökkentése, valamint az egészséges beltéri környezet javítása.

2028-tól minden új épületnek nulla kibocsátásúnak kell lennie. A hatóságok által használt, üzemeltetett vagy tulajdonban lévő új épületek határideje 2026.

Ha az uniós épületek a felújításoknak köszönhetően energiahatékonyabbá válnak és kevésbé függnek a fosszilis tüzelőanyagoktól, az lehetővé tenné az épületek végső energiafogyasztásának csökkentését és az ágazat kibocsátásának csökkentését 2030-ig. A Bizottság által 2020-ban javasolt épületkorszerűsítési programra vonatkozó stratégia célja, hogy 2030-ra megduplázódjon az épületek éves energetikai felújításának száma, több mint 35 millió épület felújításának elősegítése és akár 160 000 munkahely létrehozása az építőiparban.

Az épületek energiateljesítménye nem lehet alacsonyabb, mint D


A legjobbtól a legrosszabb energiateljesítményig terjedő skálán (A-tól G-ig) a lakóépületeket 2033-ig D-re kell korszerűsíteni, a nem lakóépületek és középületek esetében ezt 2030-ig kell megvalósítani. Ez szigeteléssel vagy továbbfejlesztett fűtési rendszerekkel érhető el.

Több információt kell megosztani az építőiparon belül, az épületek tulajdonosai és használói között, a pénzügyi intézmények és a hatóságok az energiateljesítményről szintén előirányozzák a jogszabály aktualizálását.

Épületek saját napenergiával


A frissítés kötelezővé tenné a tagállamok számára annak biztosítását, hogy az új épületekben napelemes technológiákat alkalmazzanak 2028-ra, amikor műszakilag és gazdaságilag lehetséges. Lakóépületek esetében a határidő 2032 lenne.

2022 decemberében a Parlament támogatta azokat a javaslatokat, amelyek kötelezővé teszik a tagállamok számára annak biztosítását, hogy egy hónapon belül kiadják a napenergia-berendezések épületekre való telepítésének engedélyeit.

Az energiaszámlák csökkentését segítő intézkedések


A felújítások segíthetnek csökkenteni az energiaszámlákat, de mivel az építési munkák költségesek, a Parlament biztosítani akarja, hogy ezeknek a költségeknek a hatása korlátozott legyen a kiszolgáltatott háztartásokra.

Az épületek energiateljesítményére vonatkozó új szabályok nemzeti felújítási tervekre vonatkozó javaslatokat tartalmaznak, amelyek a hátrányos helyzetben lévő háztartások számára biztosítanák a finanszírozáshoz való hozzáférést.

A műemlékek nem tartoznak az épületek energiateljesítményére vonatkozó szabályok hatálya alá, és az országok kiterjeszthetik a mentességet más épületekre. Az állami tulajdonú szociális lakások szintén kizárhatók, ahol a felújítások az energiaszámla megtakarításánál nagyobb bérleti díjat eredményeznének.

Az energiafüggőséggel szembeni nemzeti erőfeszítések finanszírozása


2022 decemberében a parlamenti tárgyalók ideiglenes megállapodást kötöttek a tagállamokkal, amely előírja, hogy az aktualizált helyreállítási és ellenállóképességi tervek révén további forrásokban részesülő országoknak az energiatakarékosságra, a tiszta energia előállítására és az ellátás diverzifikálására irányuló intézkedéseket kell hozniuk.

E nemzeti helyreállítási tervek célja, hogy támogassák az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenséget és a zöld átmenetet. Más intézkedések ösztönöznék:

- a beruházásokat, melyek segítik kezelni a kiszolgáltatott háztartások, kkv-k és mikrovállalkozások energiaszegénységét

- a nagyobb tagállami forrásokat a határokon átnyúló és több országot érintő energiaprojektek számára

Az ideiglenes megállapodás hatálybalépéséhez még a Parlament és a Tanács hivatalos jóváhagyására van szükség.

A háztartási készülékek energiahatékonysága

2017-ben a Parlament jóváhagyta aháztartási készülékek, például a lámpák, televíziók és porszívók egyszerűsített energiacímkéit, hogy a fogyasztók könnyebben össze tudják hasonlítani az energiahatékonyságot.

Kacsolódó cikkek