Öt módszer, amivel a Parlament megvédené az online játékosokat

Az Európai Parlament jobb fogyasztóvédelmet szeretne az online videojátékokra vonatkozóan, miközben növelné az ágazat potenciálját.

A youth is playing computer games in internet cafe
A youth is playing computer games in internet cafe

Az európai videojáték-szektor gyorsan növekszik – az iparági adatok 2021-ben 23,3 milliárd euróra becsülték a piac méretét.

2023. január 18-án a képviselők elfogadtak egy jelentést, amely harmonizált uniós szabályokra szólít a játékosok jobb védelme érdekében az online videojáték-ágazatban. A dokumentum elismeri az ágazatban rejlő jelentős innovációs, növekedési és munkahelyteremtő potenciált is, és támogató intézkedéseket javasol.

Bővebben a digitális átalakulás fontosságáról és előnyeiről

Biztonságosabb környezet a játékosok számára


A problémás vásárlási gyakorlatok kezelése


A számítógépes játékok arra késztethetik a játékosokat, hogy véletlenszerű virtuális tárgyakat vásároljanak, amelyek segítik az előrehaladást a játékban. Mivel az emberek valódi pénzt költenek, a nem kívánt vagy ellenőrizetlen vásárlások révén ennek negatív pszichológiai és pénzügyi következményei lehetnek .

A Parlament arra kéri az Európai Bizottságot, hogy elemezze ezen "termékek" értékesítésének módját, valamint tegye meg a szükséges lépéseket a fogyasztók védelmét biztosító közös európai álláspont kialakítása érdekében.

Az EP-képviselők figyelmeztetnek arra a gyakorlatra is, amikor a felhasználók játékon belüli valutát szereznek, majd később azt valós pénzért adják el. Ehhez hasonlóan a játékokban megszerzett tárgyakat, valamint a teljes felhasználói fiókot is el lehet cserélni, eladni vagy fogadni rá valós valutában, ami ellentmond a videojáték-kiadók által alkalmazott feltételeknek.

Ezek a gyakorlatok a fejlődő országokban a pénzmosással, a kényszermunkával és a gyermekek kizsákmányolásával hozhatók összefüggésbe, ezért a Parlament felszólítja a nemzeti hatóságokat, hogy vessenek véget ezeknek.

A lemondás megkönnyítése


A képviselők hangsúlyozzák, hogy az online videojáték-előfizetések lemondásának ugyanolyan egyszerűnek kell lennie, mint az előfizetésnek, és azt mondták, hogy az automatikus megújítás problémás lehet, ha az a fogyasztó szándékai ellenére a végtelenségig folytatódik.

A visszaküldési és visszatérítési politikáknak meg kell felelniük az EU fogyasztóvédelmi jogainak, mivel a fogyasztóknak ugyanolyan joguk kell legyen a visszaküldéshez és az online vásárlások visszatérítéséhez, mint a személyes vásárlások esetében.

A gyerekek megfelelőbb védelme


A Parlament szeretné elérni, hogy a gyerekek védettebbek legyenek az online videojátékok és a célzott reklámok lehetséges ártalmaival szemben.

A páneurópai játékinformációs (PEGI) rendszerrel összhangban jobb szülői felügyeleti eszközökre van szükség, amelyek lehetővé tennék a szülők számára, hogy jobban ellenőrizzék gyermekeik játéki szokásait, és jobban nyomon kövessék gyermekeik videojátékokra fordított idejét és pénzét.

Figyelembe véve a videojátékok lehetséges negatív hatását a mentális egészségre, az EP-képviselők szeretnék elérni, hogy a játéktervezők kerüljék a manipulatív játéktervezést, amely játékfüggőséghez, elszigeteltséghez és internetes zaklatáshoz vezethet.

Nagyobb biztonság a veszélyeztetett csoportok számára


A sérülékeny csoportok jobb védelmének biztosítása érdekében a fogyasztóknak a játékról minden szükséges információnak azonnal elérhetőnek kell lennie. Ez segítené őket abban, hogy megalapozott döntést hozzanak az esetleges vásárlásokról.

A Parlament azt is várja, hogy az online videojáték-gyártóknak törekedjenek befogadóbb és hozzáférhetőbb játékok létrehozására.

Az adatvédelmi szabályok hatékonyabb betartása


Az általános adatvédelmi rendelet követelményeivel összhangba az online videojátékoknak jobban kell védeniük a felhasználók adatait  – hangsúlyozzák a képviselők a jelentésben.

Az online szerencsejáték-szektor támogatása


Az online videojáték-szektor virágzik, és hozzájárul az EU digitális átalakulásához. Sokan nem csak szabadidős tevékenységként használják az online videojátékokat, hanem szellemi gyakorlatként is. A játékok emellett az oktatásban is hasznos eszközök.

A Bizottságot arra kérték, hogy terjesszen elő egy európai videojáték-stratégiát több mint 90 000 közvetlen európai munkahely támogatására. Mivel az ágazat gyorsan bővül, figyelembe kell venni az online videojátékok gazdasági, társadalmi, oktatási, kulturális és innovatív vetületét.

Az ágazatban elért eredmények megünneplésére a Parlament éves uniós online videojáték-díjat szeretne alapítani.

A képviselők üdvözlik az EU Kids Online kutatási projektet, amelynek célja, hogy Európa-szerte adatokat gyűjtsön a gyerekek online videojátékokkal kapcsolatos tapasztalatairól. A képviselők uniós támogatást kérnek ehhez és más hasonló projektekhez.

Bővebben az EU digitális világgal kapcsolatos terveiről