Chips Act – az EU terve a félvezetőhiány leküzdésére

A félvezetők hiánya miatt válsággal küzdő világban az európai chipekről szóló törvény célja, hogy a hazai termelés fellendítésével biztosítsa az EU ellátását.

A 2020-as év vége óta világszerte példátlan hiány van félvezetőkből. A félvezető-ellátási lánc nagyon összetett és éppen ezért érzékeny például a Covid19-cel járó következményekre. Az iparág nehezen tér magához a világjárvány okozta sokkból. Az EU ezért lépéseket tesz az ellátás biztosítása érdekében.

Az európai chipekről szóló törvény célja, hogy növelje a félvezetők gyártását Európában. 2023 júliusában a Parlament hivatalosan jóváhagyta a Tanáccsal kötött megállapodását a jogszabályról.

2023 februárjában a képviselők elfogadták azt a befektetési eszközt, amelynek célja az ágazat növekedésének támogatása és az EU vezető szerepének elősegítése a területen közép- és hosszú távon.

Miért olyan fontosak a mikrochipek? 


Az elektronikus mikrochipek, más néven integrált áramkörök, a digitális termékek alapvető elemei. A mindennapok során használják őket a munkában, az oktatásban, a szórakoztatásban, de előfordulnak az autókban, vonatokban, repülőgépekben is. Emellett jelen vannak az egészségügyben, automatizálásban, valamint energia-, adat- és kommunikációs alkalmazásokban is.

Egy mobiltelefon körülbelül 160 különböző chipet tartalmaz, a hibrid elektromos autók pedig akár 3500-at.

A mikrochipek létfontosságúak a digitális átállást segítő technológiákban is, ilyen például a mesterséges intelligencia (AI), az alacsony fogyasztású számítástechnika, az 5G/6G kommunikáció, valamint a dolgok internete (IoT), valamint a felhő és nagy teljesítményű számítástechnikai platformok.

Mik a félvezetőhiány okai?


A mikrochipek gyártása egy rendkívül összetett és egymásra épülő ellátási láncon alapul, amelyben a világ minden tájáról vesznek részt országok. Egy nagy félvezetőgyártó cég akár 16 000, különböző országokban található, magasan specializálódott beszállítóra is támaszkodhat. Ez sebezhetővé teszi a globális ellátási láncot, ugyanis könnyen befolyásolják a globális geopolitikai kihívások. Ez különösen a Covid19 világjárvány kitörése után vált nyilvánvalóvá.

Az olyan, közelmúltbeli fejlemények, mint az ukrajnai háború, további aggodalmakat váltottak ki a szektorban. Más események pedig, például tüzek és aszályok a nagy gyártóüzemekre voltak hatással, és súlyosbították a hiány okozta válságot.

A jelenlegi mikrochiphiány valószínűleg 2023-ban is folytatódni fog, mivel a legtöbb megoldásnak hosszú az átfutási ideje. Egy új gyár felépítése például 2-3 év is lehet.

Európa félvezető-ellátásának biztosítása


A félvezetőiparban működő európai cégek beszállítóinak átlag csaknem 80%-a az EU-n kívül található. A chipekről szóló törvény elfogadásával az EU erősíteni szeretné kapacitásait a területen, hogy biztosítsa a jövőbeni versenyképességet, megőrizze technológiai vezető szerepét és az ellátás biztonságát.

Ma az EU részesedése a globális termelési kapacitásból 10% alatti. A javasolt jogszabály ezt az arányt 20%-ra kívánja növelni.

A chip-törvény szerinti intézkedéseket elsősorban a chipekkel foglalkozó közös vállalkozáson keresztül hajtják végre, amely a Horizont Európa program keretében létrejött uniós köz-magán partnerség. Az EU mintegy 11 milliárd eurót szeretne összevonni az uniós finanszírozásból, a tagállamoktól, a partnerországoktól és a magánszektorból a meglévő kutatás, fejlesztés és innováció megerősítésére.

Bővebben az EU digitális gazdaság fellendítését célzó intézkedéseiről: