Európa jövője: hogyan valósítja meg a Parlament a polgárok elképzeléseit?

Tudjon meg többet arról, hogyan követi az Európai Parlament a polgárok javaslatait egy hatékonyabb és demokratikusabb EU felé.

A konferencia végeredményéről szóló jelentést a 2022. május 9-én Strasbourgban tartott záróeseményen ismertették az uniós intézmények elnökeivel.
A konferencia végeredményéről szóló jelentést a 2022. május 9-én Strasbourgban ismertették az uniós intézmények elnökeivel

Az Európa jövőjéről szóló konferencia olyan fórum volt, amely a polgárokat az EU döntéshozatalának középpontjába helyezte, és lehetővé tette számukra, hogy befolyásolják az EU útját.

Az Európai Parlament azóta is elkötelezett amellett, hogy nyomon kövesse és teljesítse a polgárok EU cselekvőképességére, demokratikus legitimitására és elszámoltathatóságára vonatkozó javaslatait.

Honlapunk segítségével tudjon meg többet arról, hogyan teljesíti a Parlament az Európa jövőjéről szóló konferencián tett javaslatokat.

A képviselők minden plenáris ülésen megvitatják és elfogadják azokat a jogalkotási javaslatokat, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a konferencián megfogalmazott elképzelésekhez. A Parlament emellett elismeri, hogy a polgárok egyes javaslatai alapos változtatásokat igényelnek az Európai Unió működésében. Ezért a képviselők konkrét javaslatokat terjesztettek elő az európai szerződések reformjára.

A konferencia 2021-ben indult demokratikus gyakorlat volt. Egy évvel később 49 javaslatot és több mint 300 megvalósítandó intézkedést eredményezett az éghajlatváltozástól a digitális átálláson át az uniós költségvetést fenyegető veszélyekig.

Az eseményen a három fő uniós intézmény, polgárok, uniós képviselők, nemzeti parlamentek és regionális hatóságok találkoztak.