Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj: íme a 2024-es nyertesek

Egy litván projekt, amelynek célja a nők elleni erőszak leküzdése nyerte a 2024-es Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat.

Csoportkép
A díjátadó ünnepségen készült csoportkép

A nemzeti zsűrik minden évben kiválasztják azokat a fiatalok által vezetett projekteket az egyes uniós országokból, amelyek célja az együttműködés és a megértés javítása az EU-ban, és amelyek közül végül kikerült az uniós szintű első három helyezett is. Mind a 27 nemzeti díjazott meghívást kapott a május 7-i aacheni díjátadó ünnepségre, ahol kihirdették a három uniós győztest.

Európai nyertesek

A 7500 eurós első díjat a litvániai Sisterhood Pathways nyerte. A projekt résztvevői interjúk, helyi műhelytalálkozók, nemzetközi események, egy közösségimédia-kampány és a művészet segítségével igyekeznek küzdeni a nőkkel szembeni erőszak ellen a balti államokban. Céljuk a tudatosság növelése, az áldozatok meghallgatása és szakemberek megszólaltatása, a társadalmi befogadás és a közösségi részvétel elősegítése, valamint a nők elleni erőszak megelőzésével kapcsolatos ismeretek és megoldások terjesztése.


Az 5000 eurós második díjat a franciaországi Penser, agir et plaider ensemble pour ne laisser aucun.e jeune de côté kapta. A kezdeményezés a szegénységben és kirekesztettségben élő európai fiatalok közötti szolidaritást hivatott előmozdítani. Lehetővé téve számukra, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak és kiálljanak a változás mellett. Ez a nyelvi és földrajzi határokon átívelő projekt olyan problémákkal foglalkozik, mint a zaklatás, a diszkrimináció, az elszigetelődés, a munkanélküliség és az oktatási akadályok, a közös nehézségek azonosításához pedig a fiatalok saját tapasztalataira támaszkodik.


A 2500 eurós harmadik díjat a németországi Europe Magazine kapta, egy Instagram-fiók, amely térképeken, infografikákon és statisztikákon keresztül jeleníti meg Európa összetett társadalmi problémáit. A vizuális újságírás eszközeit használja arra, hogy egyszerű és érthető módon mutasson be politikai, kulturális, környezettel kapcsolatos és társadalmi kérdéseket, jelenségeket.

Nemzeti győztesek


Bővebben a 2024-es nemzeti nyertesekről itt olvashat.

Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj


Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat azoknak a fiataloknak, akik jelentős uniós dimenzióval rendelkező projekt ötletet dolgoztak ki.

2008 óta csaknem 6000 projekt versengett a díjért.

Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj a közösségi médiában


Tudjon meg többet a projektekről a közösségi médián keresztül, és csatlakozzon a vitához az #ECYP2024 hashtag használatával.