Európai választások: kiemelkedő pillanatok a múltban

A tizedik közvetlen európai parlamenti választások közeledtével tekintsünk át röviden az 1979-es, 2004-es és 2019-es választások kulcsfontosságú pillanatait.

A holokausztot túlélő francia Simone Veil-t 1979-ben, az első közvetlenül választott Európai Parlament első ülésén az Európai Parlament elnökévé választották.
A holokausztot túlélő francia Simone Veil-t az 1979-es első EP választások után választották meg az Európai Parlament elnökévé.

Az európai választások kulcsfontosságú részét képezik az EU demokratikus folyamatának, megmutatva, hogy milyen fontos szerepet játszottak a polgárok az évek során vaz Európai Unió alakításában.

A Parlament elődje már 1952-ben megalakult, ez volt az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK). Ugyan törvényhozói jogköre nem volt, idővel egyre nőtt a jelentősége. 1979-re a Parlament már sokkal befolyásosabbá vált. Az EU választási törvényének 1976-os elfogadása megnyitotta az utat a szavazók által közvetlenül megválasztott európai parlamenti képviselők előtt.

Míg az összes európai választás hatással volt Európa politikai térképére, az 1979-es, 2004-es és 2019-es választások jelentős mérföldköveket jelentettek az EU demokratikus útján.

1979 – Az első közvetlen választások


Az első közvetlen európai parlamenti választást 1979. június 7. és 10. között tartották. Történelmi pillanat volt ez, mert ez volt az első alkalom, hogy az Európai Gazdasági Közösség polgárai közvetlenül megválaszthatták képviselőiket az Európai Parlamentben.

Kiemelt információk 1979-ből:

  • Demokratikus mérföldkő: ezek a választások azért voltak jelentősek, mert lehetővé tették, hogy az emberek közvetlenül szavazhassanak képviselőikre, demokratikusabbá téve az európai integrációt.
  • A Szocialista Képviselőcsoport több szavazatot szerzett, mint bármely más képviselőcsoport, míg az Európai Néppárt (EPP) volt a második legnagyobb képviselőcsoport. E két csoport a későbbi választásokon is a két legnagyobb politikai csoport maradt.
  • Fokozott politikai tudatosság: az 1979-es választások felkeltették a polgárok politikai tudatosságát az európai integrációról és az európai politikák befolyásolásában betöltött szerepükről.

2004 - új tagok köszöntése


A június 10. és 13. között megtartott 2004-es választások azért voltak jelentősek, mert 2004. május 1-jén tíz új ország csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez a bővítés az EU-t nagyobbá és változatosabbá tette.

Egy idős hölgy a lengyelországi Varsóban szavaz a 2004. június 13-i európai parlamenti választásokon. A lengyelek először szavaztak az EU-választásokon AFP Photo/Wojtek Radwanski
Szavazó Varsóban, Lengyelországban, a 2004-es európai parlamenti választáson.

Kiemelt információk 2004-ből:

  • Demokratikus integráció: ezeken a választásokon már részt vettek a 10 új EU-tagország szavazói is, így az Európai Parlament még jobban képviselte Európa sokszínűségét.
  • Választási eredmények: az Európai Néppárt és az Európai Demokraták (EPP-ED) volt a legnagyobb képviselőcsoport, amely mellett az Európai Szocialisták Pártja (PES) is jelentősen képviseltette magát.
  • Hatás: a 2004-es választások fontosak voltak a régi és az új tagországok összekovácsolása szempontjából, megmutatva az EU elkötelezettségét az egység és a demokratikus értékek mellett.

2019 – változó politikai színtér


Jelentős változások és megnövekedett választói érdeklődés jellemezte a 2019-es, május 23. és 26. között tartott európai parlamenti választásokat. Ezek a választások rávilágítottak az EU változó politikai helyzetére és a polgárok növekvő részvételére.

Infografika az európai választásokon (1979-2019) való részvétel alakulásáról
A részvétel alakulása

Kiemelt információk 2019-ből:

  • Fokozott részvétel: több polgár vett részt a 2019-es választásokon, erős érdeklődést mutatva az európai politika és az abban betöltött szerepük iránt.
  • Az újabb csoportok, például a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség több mandátumot szereztek. Az euroszkeptikus és jobboldali pártok is megerősödtek, ami változatosabb politikai színteret eredményezett.
  • A 2019-es választások sokszínűbb parlamentet eredményeztek, ami együttműködésen alapuló döntéshozatalt igényel. Az olyan kérdések kulcsfontosságúak voltak, mint az éghajlatváltozás, a bevándorlás és a társadalmi igazságosság.
  • A Brexit hatása: Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése befolyásolta ezeket a választásokat, és az EU jövőjéről és az Egyesült Királysághoz fűződő kapcsolatáról szóló viták nagy szerepet játszottak.

Szavazzon!


Az 1979 és 2019 közötti európai parlamenti választások az EU demokrácia iránti elkötelezettségét és a politikai képviselet változó természetét mutatják. Ezek a választások megerősítették az Európai Unió demokratikus legitimitását, és rávilágítottak az európaiak növekvő elkötelezettségére jövőjük alakításában.

A tizedik választásokra az EU-ban 2024. június 6-9. között kerül sor, ne felejtsen el szavazni! A szavazást Magyarországon június 9-én tartják.

További információk