De EP-leden willen wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica

Dierproeven voor cosmetica zijn al verboden in de EU. De EP-leden willen ook een verbod wereldwijd.

Het Parlement dringt aan op een wereldwijd verbod op het testen van cosmetica op dieren

Sinds 2004 zijn dierproeven voor cosmetische eindproducten in de EU verboden en sinds 2009 is er ook een verbod voor cosmetische ingrediënten.


Er is sinds 2013 in de EU een totaalverbod voor het op de markt brengen van cosmetica die ingrediënten bevat die op dieren zijn getest. 


Europa is de grootste markt voor cosmetica ter wereld en de Europese cosmeticasector is goed voor ongeveer 2 miljoen banen. Van zeep en shampoo tot make-up en parfums, consumenten gebruiken elke dag minstens 7 verschillende cosmetische producten. EU-regels zorgen ervoor dat deze producten, die in contact komen met ons lichaam, veilig zijn voor onze gezondheid maar ze houden ook rekening met dierenwelzijn.


Hoewel het testen van cosmetica op dieren en het op de markt brengen van dergelijke producten al verboden is in de EU, is dit in ongeveer. 80% van de landen wereldwijd nog steeds toegestaan.


De EP-leden hebben op 3 mei 2018 een resolutie aangenomen, waarin wordt opgeroepen tot een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetische producten en op de handel in cosmetische ingrediënten die vóór 2023 op dieren zijn getest.


In de resolutie wordt de EU opgeroepen het wereldwijde verbod bij de Verenigde Naties te bepleiten en ervoor te zorgen dat haar eigen testverbod niet wordt afgezwakt door lopende handelsbesprekingen of regels van de Wereldgezondheidsorganisatie.


Het Parlement geeft een krachtig signaal af dat dierproeven voor cosmetica in andere landen niet langer gerechtvaardigd zijn. "Ik vind dat we als EU al hebben laten zien dat een verbod kan werken en dit is het moment om daadwerkelijk te handelen", zegt co-rapporteur Miriam Dalli.


De resolutie stelt verder dat het EU-verbod de ontwikkeling van de sector niet in gevaar heeft gebracht en verwijst naar het potentieel voor innovatie en onderzoek om alternatieve methoden te ontwikkelen met resultaten die verder kunnen gaan dan de cosmetica-industrie.


Dierenwelzijn, een topprioriteit voor burgers in Europa

De resolutie van het EP weerspiegelt de mening van de burgers.Volgens de Eurobarometer-enquête van 2016 vindt 90% van de EU-burgers dat het belangrijk is om hoge normen voor dierenwelzijn vast te stellen, die over de hele wereld worden erkend. Daarnaast vindt 89% dat de EU meer moet doen om het bewustzijn van het belang van dierenwelzijn internationaal te vergroten.


Meer lezen over de EU-wetgeving over het welzijn van dieren.

Meer artikelen over dit onderwerp