Sacharovprijs 2018 voor Oleg Sentsov

De Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov was de winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken in 2018. De prijsuitreiking vond plaats op 12 december 2018 in Straatsburg.

Sacharovprijs 2018: Oleg Sentsov, een politieke gevangene

Sentsov werd op 25 oktober 2018 door de fractievoorzitters van het EP gekozen uit een shortlist van drie finalisten.

Bij de bekendmaking van de winnaar zei EP-Voorzitter Antonio Tajani: “Door zijn moed en vastberadenheid, door zijn leven in gevaar te brengen, is filmmaker Oleg Sentsov een symbool geworden van de strijd voor de vrijlating van politieke gevangenen in Rusland en overal ter wereld.

Door hem de Sacharovprijs toe te kennen, betuigt het Europees Parlement zijn solidariteit met Sentsov en de zaak waarvoor hij vecht. We vragen dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten. Zijn strijd herinnert ons eraan dat het onze plicht is om mensenrechten overal ter wereld en onder alle omstandigheden te verdedigen.”

Over Oleg Sentsov

Sentsov is een Oekraïense filmregisseur die tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het “beramen van terroristische activiteiten”, gericht tegen de Russische “de facto” machthebbers op de Krim. Amnesty International noemde het proces “een oneerlijk proces voor een militaire rechtbank”.

De regisseur is uitgegroeid tot een symbool voor het lot van de ongeveer zeventig Oekraïense burgers die sinds de bezetting van de Krim door Rusland illegaal zijn gearresteerd en lange gevangenisstraffen hebben gekregen.

Sentsov ging na zijn arrestatie in hongerstaking, van midden mei tot 6 oktober. Hij gaf zijn hongerstaking op toen de autoriteiten dreigden hem onder dwang voeding toe te dienen.

Op 7 september 2019 werd hij vrijgelaten in het kader van een gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne.

David Sassoli, de Voorzitter van het Europees Parlement, toonde zich verheugd over zijn vrijlating: “Met grote opluchting en oprechte blijdschap heb ik vandaag vernomen dat de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov is vrijgelaten. Ik bewonder hem als een moedig en vastberaden man die zich op waardige wijze heeft verzet tegen onrechtvaardigheid en zich sterk heeft gemaakt voor de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten.”

Prijsuitreiking

De prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van 50 000 euro, werd uitgereikt tijdens een ceremonie op 12 december 2018 in Straatsburg.

De finalisten

Oleg Sentsov was een van de drie finalisten voor de Sacharovprijs van 2018. Lees hier meer over de andere finalisten: de ngo’s die mensenrechten beschermen en migrantenlevens redden op de Middellandse Zee, en Nasser Zefzafi, de leider van Hirak, een protestbeweging in het Rifgebied in Marokko.

Ook zij waren uitgenodigd op de prijsuitreiking in december 2018.


Infografiek
Hoe wordt de winnaar gekozen?

Meer over de Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, genoemd naar de Sovjetfysicus en politieke dissident Andrej Sacharov, wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs werd in 2018 voor de dertigste keer uitgereikt.

In 2017 ging de prijs naar de democratische oppositie in Venezuela.