De laatste grens: EU-steun voor ruimtevaartprogramma’s
Ontdek in onze infographic meer over EU-steun voor de ruimtevaartindustrie en de toepassing van ruimtevaarttechnologie.
Op 10 november hebben het Parlement, de Raad en de Commissie plannen goedgekeurd tot vaststelling van het ruimtevaartprogramma van de EU voor 2021-2027 en tot oprichting van het Agentschap van de Europese Unie voor het ruimtevaartprogramma. Het Parlementkeurde een wet goed over het ruimtevaartprogramma waarvoor 14,8 miljard euro is vrijgemaakt. Dit ruimtevaartprogramma omvat alle instrumenten op het gebied van ruimtevaart, waaronder Galileo, Copernicus en Space Situational Awareness.
“Een ambitieuze begroting is van cruciaal belang voor het welslagen van het ruimtevaartprogramma van de EU”, aldus Salini, een Italiaans lid van de EVP-Fractie. “Navigatiesystemen en aardobservatie verbeteren het functioneren van vervoersdiensten, wat op mondiaal en Europees niveau tal van voordelen zal opleveren.” Zo verleent Galileo dag en nacht operationele diensten aan bijna 1,3 miljard gebruikers. “Een efficiënter verkeersbeheer vermindert emissies en pakt het probleem van de klimaatverandering aan, meer gebruik van drones verbetert de bezorg- en postdiensten en een meer mogelijkheden voor het volgen van vluchten leidt tot minder annuleringen en geluidshinder.”
Ruimtetechnologie is onmisbaar voor een aantal belangrijke diensten waarvan Europeanen dagelijks gebruikmaken. Ook kan ruimtetechnologie een cruciale rol spelen bij een doeltreffende aanpak van nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering, grenscontroles en de veiligheid van de burgers in de EU. Maar geen enkel EU-land heeft de capaciteit in huis om in zijn eentje hemel en aarde te bewegen. “De ruimtevaartsector is ook van fundamenteel belang voor de bevordering van de strategische autonomie van de EU en voor het concurrentievermogen van de Europese industrie”, zegt Salini. “Dit wordt heel belangrijk in een context waarin traditionele ruimtevaartgrootmachten zeer actief blijven en nieuwe spelers tegelijkertijd een steeds grotere uitdaging vormen voor het concurrentievermogen van de Europese ruimtevaartsector.”
Dit artikel is oorspronkelijk in 2018 gepubliceerd en in april 2021 bijgewerkt.
Meer weten?
- Proceduredossier wordt in een nieuw venster geopend
- Volg de procedure
- European space policy: historical perspective, specific aspects and key challenges
- Vragen en antwoorden over het nieuwe EU-ruimtevaartprogramma wordt in een nieuw venster geopend
- A €16 billion space programme to boost EU space leadership beyond 2020 wordt in een nieuw venster geopend