Hoe kan je jezelf beschermen tegen cybercriminaliteit: zeven tips voor jouw veiligheid online

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem in een wereld die steeds meer verbonden is. Hieronder vind je tips over hoe je jezelf kan beschermen.

Is jouw paswoord veilig? ©Vitalii Vodolazskyi/AdobeStock
Is jouw paswoord veilig? ©Vitalii Vodolazskyi/AdobeStock

De digitale transformatie van de economie en de samenleving creëert mogelijkheden, maar ook uitdagingen, en cyberbeveiliging wordt steeds belangrijker op maatschappelijk en persoonlijk niveau.

Tegen welke cyberbedreigingen moet ik mezelf beschermen?

Cybercriminelen gebruiken ‘phishing’, installeren schadelijke software (malware) en maken gebruik van heel wat andere misdadige manieren om data te stelen en toegang te krijgen tot apparatuur, waardoor ze toegang kunnen krijgen tot bankrekeningen en gegevensbestanden van organisaties of erger.

Cybercriminelen maken ook steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om hun aanvallen geavanceerder en effectiever te maken. AI maakt het mogelijk om zeer overtuigende deepfakes, geautomatiseerde phishingcampagnes en aanpasbare malware te maken die in staat is om traditionele beveiligingsmaatregelen te omzeilen.

Desinformatie is een andere groeiende cyberdreiging, waarbij opzettelijk valse of misleidende informatie wordt verspreid om mensen te misleiden, de publieke opinie te manipuleren of schade toe te brengen. Cybercriminelen en kwaadaardige spelers gebruiken sociale media, nepnieuwswebsites en door AI gegenereerde inhoud om vertrouwen uit te buiten en verwarring te zaaien.

Wat kan ik doen om mijzelf te beschermen tegen cybercriminelen?

De EU werkt aan een betere cyberbeveiliging, maar als je de onderstaande tips volgt, kun je veilig blijven surfen en telewerken.


Wees voorzichtig wanneer je ongewenste emails, berichten en telefoonoproepen ontvangt

Wees vooral voorzichtig wanneer iemand een crisis probeert te gebruiken om je onder druk te zetten om de gebruikelijke veiligheidsprocedures te omzeilen. De aanvallers weten dat het vaak gemakkelijker is om mensen te misleiden dan in te breken in complexe systemen. Onthou goed dat overheidsfunctionarissen, banken of andere organisaties jou nooit je paswoord vragen.

Leer AI-gegenereerde inhoud herkennen

Om AI-gegenereerde inhoud te herkennen, moet je op zoek gaan naar inconsistenties of onregelmatigheden. Dergelijke video's hebben vaak vreemde vervormingen, zoals onnatuurlijk knipperen of gezichtsbewegingen, en AI-gegenereerde stemmen kunnen vreemde intonaties of onnatuurlijke pauzes hebben.

Herken en bescherm jezelf tegen desinformatie

Bekijk deze zes tactieken die worden gebruikt om je te misleiden met desinformatie. Controleer bronnen, vergelijk informatie en wees voorzichtig met het delen van niet-geverifieerde beweringen.


Beveilig je netwerk thuis

Verander het standaard paswoord voor je Wi-Fi-netwerk en maak het sterker. Beperk het aantal toestellen die verbonden zijn aan je Wi-Fi-netwerk en laat alleen vertrouwde toestellen toe.

 

Versterk je paswoorden

Gebruik lange en complexe paswoorden met nummers, letters en speciale tekens.

Bescherm je toestellen

Zorg ervoor dat alle systemen en programma’s up-to-date zijn en installeer antivirus software en update het regelmatig.

Beheer de toegang van familieleden en bezoek

Jouw kinderen en andere familieleden kunnen per ongeluk informatie wissen of aanpassen. Of erger, ze kunnen je toestel per ongeluk infecteren, dus laat ze de toestellen die je voor je werk gebruikt, niet gebruiken.

Wat doet de EU voor jouw veiligheid online?

EU-instellingen zoals de Europese Commissie, het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (ENISA), CERT-EU en Europol doen onverminderd speurwerk naar online gedrag met kwaad opzet en blijven voortdurend werken aan algemene waakzaamheid en de bescherming van burgers en bedrijven.

Het Europees Parlement steunt al lang de EU-maatregelen voor internetveiligheid, aangezien de betrouwbaarheid en veiligheid van netwerken en informatiesystemen en –diensten een essentiële rol in de maatschappij spelen.

In 2024 keurde het Parlement de verordening cyberweerbaarheid goed, een uitgebreide reeks regels om ervoor te zorgen dat producten met digitale componenten veilig te gebruiken zijn.