Wat is artificiële intelligentie en hoe wordt het gebruikt?

Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) staat op het punt om voorloper te worden als “technologie van de toekomst”. Maar wat is AI precies en hoe beïnvloedt het ons leven nu al?

Dokters in een operatiezaal met een robot die de status van de patient weergeeft
Dokters in een operatiezaal met een robot die de status van de patient weergeeft © AdobeStock/zapp2photo

Definitie van artificiële intelligentie (of kunstmatige intelligentie)

AI is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.

AI maakt het voor technische systemen mogelijk om hun omgeving waar te nemen, om te gaan met deze waarnemingen en problemen op te lossen om een specifiek doel te bereiken. De computer ontvangt data - reeds voorbereid en verzameld via eigen sensoren, zoals een camera - verwerkt deze en reageert erop.

AI-systemen zijn in staat om hun gedrag in zekere mate aan te passen, door het effect van vorige acties te analyseren en autonoom te werken.

Waarom is AI belangrijk?

Sommige AI-technologieën bestaan al meer dan 50 jaar, maar vooruitgang in rekenkracht, de beschikbaarheid van een enorme hoeveelheid data en nieuwe algoritmes hebben de laatste jaren tot belangrijke doorbraken in AI geleid.

Kunstmatige intelligentie wordt beschouwd als essentieel voor de digitale transformatie van de maatschappij en is een EU-prioriteit geworden.

Toekomstige toepassingen voorspellen enorme veranderingen, maar AI is al aanwezig in het dagelijkse leven.

Lees meer over de kansen van AI en hoe het Europees Parlement AI-wetgeving wil vormgeven.

Vormen van AI

  • Software: virtuele assistentie, software voor beeldanalyse, zoekmachines, systemen voor spraak- en gezichtsherkenning
  • "Belichaamde" AI: robots, zelfrijdende wagens, drones, het internet der dingen
Infografiek met het dagelijks leven en mogelijk gebruik van AI
Dagelijks leven en mogelijk gebruik van AI

AI in het dagelijkse leven

Hieronder zijn enkele AI-applicaties waarvan we misschien niet beseffen dat ze gestuurd worden door AI.

Online winkelen en reclame

Artificiële intelligentie wordt veel gebruikt om mensen gepersonaliseerde boodschappen te geven, gebaseerd op bijvoorbeeld hun vorige zoekopdrachten, aankopen of ander gedrag online. AI is enorm belangrijk in de handelssector - producten optimaliseren, inventaris plannen, logistiek etc.

Zoeken op het web

Zoekmachines leren van de vele input van gegevens van gebruikers, om relevante zoekresultaten te leveren.

Digitale persoonlijke assistentie

Smartphones gebruiken AI om een zo relevant mogelijk en gepersonaliseerd product aan te bieden. Virtuele assistenten die vragen beantwoorden, aanbevelingen geven en helpen bij het regelen van dagelijkse routines zijn alomtegenwoordig.

Automatische vertalingen

Vertaalsoftware, gebaseerd op geschreven of gesproken tekst, gebruikt kunstmatige intelligentie om te vertalen en vertalingen verbeteren. Dit is ook het geval voor functies zoals de automatische ondertiteling van video’s.

Slimme huizen, steden en infrastructuur

Slimme thermostaten kunnen van ons gedrag leren om energie te besparen, terwijl ontwerpers van slimme steden hopen om met slimme verkeersregeling connectiviteit te verbeteren en verkeersopstoppingen te verminderen.

Auto’s

Terwijl zelfrijdende voertuigen nog niet de norm zijn, gebruiken auto’s al veiligheidsfuncties op basis van AI. De EU heeft bijvoorbeeld geholpen om VI-DAS (Vision Inspired Driver Assistance Systems) te financieren - geautomatiseerde sensoren die mogelijke gevaarlijke situaties en ongevallen kunnen detecteren.

Navigatie wordt ook grotendeels aangestuurd door AI.

Cyberveiligheid

AI-systemen kunnen cyberaanvallen en andere cyberdreigingen helpen herkennen en bestrijden dankzij de voortdurende gegevensinput, het herkennen van patronen en het traceren van eerdere aanvallen.

Artificiële intelligentie tegen COVID-19

In het geval van COVID-19, werd artificiële intelligentie gebruikt voor de warmtebeelden in bijvoorbeeld luchthavens. In geneeskunde kan het een infectie helpen herkennen via Computer Tomografie (CT) longscans. Het werd ook al gebruikt voor de gegevensverwerking om de verspreiding van de ziekte te volgen.

Desinformatie bestrijden

Bepaalde AI-toepassingen kunnen nepnieuws en desinformatie detecteren door informatie op sociale media te verzamelen, te zoeken naar sensationele of alarmerende woordenschat, en aan te duiden welke onlinebronnen betrouwbaar zijn.

Lees meer over hoe EP-leden de datawetgeving willen vormgeven om innovatie te stimuleren en de veiligheid te waarborgen.

Andere voorbeelden van het gebruik van artificiële intelligentie

AI zal praktisch alle aspecten van het leven en de economie transformeren. Hier zijn enkele voorbeelden.

Volksgezondheid

Onderzoekers bestuderen hoe ze AI kunnen gebruiken om grote hoeveelheden volksgezondheidgegevens te analyseren en patronen te vinden die kunnen leiden tot nieuwe ontdekkingen in de geneeskunde en manieren om individuele diagnoses te verbeteren.

Onderzoekers ontwikkelden bijvoorbeeld een AI-programma om noodoproepen te beantwoorden die een hartaanval tijdens een telefoongesprek sneller en vaker kunnen herkennen dan de medische dispatcher. Ook bijvoorbeeld Kconnect, medegefinancierd door de EU, ontwikkelt meertalige tekst en zoekdiensten die voor mensen de meest relevante beschikbare medische informatie kan vinden.

Vervoer

AI kan de veiligheid, snelheid en efficiëntie van spoorwegverkeer verbeteren door wrijving tussen wiel en spoor te minimaliseren, snelheid te maximaliseren en autonoom rijden mogelijk te maken.

Productie

AI kan Europese producenten helpen om efficiënter te worden en bedrijven opnieuw naar Europa te brengen door robots te gebruiken in het productieproces, verkoopkanalen te optimaliseren, of in slimme fabrieken onderhoud en defecten tijdig te voorspellen.

SatisFactory, een onderzoeksproject medegefinancierd door de EU, gebruikt coöperatieve en Aangevulde Realiteit (Augmented Reality) systemen om de arbeidstevredenheid in slimme fabrieken te verbeteren.

Voeding en landbouw

AI kan gebruikt worden om een duurzaam EU-voedingssysteem te creëren: het kan gezondere voeding verzekeren door het gebruik van kunstmest, pesticiden en irrigatie te verminderen; het kan productiviteit verbeteren en de impact op het milieu verminderen. Robots kunnen bijvoorbeeld onkruid wieden, en zo het gebruik van onkruidverdelgers beperken.

Veel boerderijen in de EU gebruiken AI al om toezicht te houden op de beweging, de lichaamstemperatuur en de voedselconsumptie van hun dieren.

Overheidsadministratie en diensten

Dankzij het gebruik van gegevens en patroonherkenning, kan AI vroegtijdig waarschuwen voor natuurrampen als ondersteuning voor een doeltreffende voorbereiding en aanpak van de gevolgen.

Meer lezen over de gevaren en mogelijkheden van AI en hoe het Europees Parlement AI wil reguleren.

88%

61% van de Europeanen kijkt positief naar AI en robots, maar 88% zegt dat de technologieën heel zorgvuldig beheerd moeten worden. (Eurobarometer 2017, EU28)