AI-regels: wat het Europees Parlement wil
Ontdek hoe EP-leden de wetgeving rond EU-artificiële intelligentie willen vormgeven - om innovatie te stimuleren maar tegelijk veiligheid en mensenrechten te verzekeren.
Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie van de maatschappij. Het is moeilijk om ons een leven in te beelden zonder het gebruik van AI voor vele goederen en diensten, en er zijn nog meer veranderingen op komst op het vlak van onder andere werkgelegenheid, bedrijfsleven, financiën, gezondheid, veiligheid en landbouw. AI is ook een essentieel onderdeel van de Green Deal en het Covid-19-herstel.
De EU werkt momenteel aan 's werelds eerste reeks uitgebreide regels om de voordelen en bedreigingen van AI te beheren. Het doel is om van de EU een wereldwijde hub voor betrouwbare AI te maken.
De AI Act: het eerste EU-wetgevingskader voor kunstmatige intelligentie
Op 14 juni 2023 heeft het Europees Parlement zijn onderhandelingspositie over de AI-wet vastgesteld. De prioriteit van het Parlement is ervoor te zorgen dat AI-systemen die in de EU worden gebruikt veilig, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk zijn.
Het Parlement wil ook een technologieneutrale, uniforme definitie voor AI opstellen die kan worden toegepast op toekomstige AI-systemen. De AI-wet stelt verschillende regels op voor verschillende AI-risiconiveaus.
Het werk van het Parlement inzake AI-wetgeving
Een EU-stappenplan voor AI
Vooruitlopend op het voorstel van de Commissie over AI heeft het Parlement een bijzondere commissie ingesteld om de impact van kunstmatige intelligentie op de economie van de EU te analyseren. Het eindrapport van de AIDA-commissie dat de plenaire vergadering in mei 2022 heeft goedgekeurd, bevat een voorstel voor een EU-stappenplan naar AI - een holistische benadering voor een gemeenschappelijk standpunt op lange termijn waarin de belangrijkste waarden, doelstellingen en normen van de EU met betrekking tot AI worden benadrukt. "Met dit verslag laten we duidelijk zien dat AI digitalisering zal stimuleren en een game-changer zal zijn in de wereldwijde digitale concurrentie", aldus rapporteur Axel Voss (EVP, Duitsland).
Non-discriminatie, aansprakelijkheid en intellectueel eigendom
Op 20 oktober 2020 heeft het Parlement drie verslagen aangenomen waarin wordt uiteengezet hoe de EU AI het beste kan reguleren en tegelijkertijd innovatie, ethische normen en vertrouwen in technologie kan stimuleren.
Eén van de verslagen richt zich op de vraag hoe veiligheid, transparantie en verantwoordingsplicht kunnen worden gewaarborgd, vooroordelen en discriminatie kunnen worden voorkomen, sociale en milieuverantwoordelijkheid kunnen worden gestimuleerd en respect voor de grondrechten kan worden gewaarborgd. "De burger staat centraal in dit voorstel", zegt de auteur van het verslag Ibán García del Blanco (S&D, Spanje).
Axel Voss (EVP, Duitsland) schreef het verslag van het Parlement over een wettelijke aansprakelijkheidsregeling voor kunstmatige intelligentie. Hij legt uit dat het doel is om Europeanen te beschermen en tegelijkertijd bedrijven de nodige rechtszekerheid te bieden om innovatie aan te moedigen. "We dringen niet aan op een revolutie. Er moeten uniforme regels zijn voor bedrijven en er moet rekening worden gehouden met bestaande wetgeving," zei hij.
Wat betreft intellectuele eigendomsrechten benadrukte het Parlement het belang van een effectief systeem voor verdere AI-ontwikkeling, inclusief de kwestie van patenten en nieuwe creatieve processen. Eén van de kwesties die moet worden opgelost is het intellectuele eigendom van iets dat volledig door AI is ontwikkeld, aldus auteur van het verslag Stéphane Séjourné (Renew, Frankrijk).
AI-gebruik in verschillende sectoren
Op 20 januari 2021 stelde het Parlement richtlijnen voor voor militair en niet-militair gebruik van AI, vooral op gebieden als defensie, justitie en gezondheid. "AI mag nooit mensen vervangen of van hun verantwoordelijkheid ontnemen," zei Gilles Lebreton (ID, Frankrijk), de Europarlementariër die verantwoordelijk is voor de voorstellen. Europarlementariërs benadrukten de noodzaak van menselijk toezicht op AI-systemen die gebruikt worden bij defensie en benadrukten nogmaals de oproep van het Parlement om autonome dodelijke wapens die gebruik maken van AI te verbieden.
Op 19 mei 2021 keurde het Parlement een verslag goed over het gebruik van AI in het onderwijs, de cultuur en de audiovisuele sector, waarin wordt opgeroepen tot het ontwerpen van AI-technologieën op een manier die gender-, sociale of culturele vooroordelen voorkomt en diversiteit beschermt. "Kunstmatige intelligentie moet worden getraind om discriminatie niet te repliceren", zei hoofd-Europarlementariër Sabine Verheyen (EVP, Duitsland).
Een dag later riep het Parlement de Commissie op om de uitdagingen van de digitale transformatie verder aan te pakken, met de nadruk op AI als technologie die de Europese publieke en private sector in de digitale transitie kan ondersteunen en ondersteunen. "Om de mogelijkheden van AI ten volle te benutten, moeten we onze bedrijven en start-ups de ruimte geven voor innovatie en investeringen ondersteunen", aldus hoofd-Europarlementariër Deirdre Clune (EPP, Ierland).
Op 6 oktober 2021 eisten de EP-leden strengere veiligheidsmaatregelen wanneer AI gebruikt wordt door de politie. Ze vragen een permanent verbod op geautomatiseerde gezichtsherkenning in openbare ruimtes, en algoritmes moeten open zijn om discriminatie tegen te gaan. “De vraag is niet of AI-systemen de mogelijkheid hebben om raciaal bevooroordeeld te zijn of te discrimineren. We weten zeker dat dit het geval is,” zei rapporteur Petar Vitanov (S&D, Bulgariije).
Lees meer over hoe de EU de digitale wereld vormgeeft:
Meer informatie
- Witboek over artificiële intelligentie wordt in een nieuw venster geopend
- Een Europese strategie inzake gegevens wordt in een nieuw venster geopend
- Europese Commissie: Artificiële intelligentie wordt in een nieuw venster geopend
- Topkwaliteit en vertrouwen in AI wordt in een nieuw venster geopend
- Factsheet Europese Commissie: AI wordt in een nieuw venster geopend