#FreeRomanProtasevich: EU roept op tot vrijlating van Belarussische journalist

Sluit je aan bij de oproep voor de vrijlating van Roman Protasevitsj en Sofia Sapega die worden vastgehouden door de Belarussische autoriteiten. Ontdek hoe je kunt helpen.

Laat Roman Protasevitsj en Sofia Sapega vrij
Laat Roman Protasevitsj en Sofia Sapega vrij © Sergei Grits /AP

De Belarussische journalist Protasevitsj en zijn vriendin Sapega zaten op 23 mei op een vlucht van Athene naar Vilnius toen de Belarussische regering het vliegtuig dwong om te landen in Minsk, waar ze werden gearresteerd.


De stap werd onmiddellijk met veroordeling van over de hele wereld ontvangen en leidde tot oproepen tot sancties tegen het land. Parlementsvoorzitter David Sassoli zei: "De gebeurtenissen in Belarus, met de kaping van een burgervliegtuig om tegenstanders van het regime te arresteren, vereisen een sprong voorwaarts in onze reactie in zowel kracht als snelheid."


Het Parlement en de andere EU-instellingen roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van Protasevitsj en dringen er bij iedereen op aan zich uit te spreken over deze schending van de grondrechten.


Hoe jij kunt bijdragen aan de vrijlanting van Roman Protasevitsj

Schending van mensenrechten kan alleen gedijen in stilte. Help een lawaai te maken door op te komen voor Protasevitsj en Sapega die momenteel het zwijgen worden opgelegd en worden vastgehouden.


Wat je online kunt doen:

  • Gebruik de internationale hashtags #freeRomanProtasevich en #FreeSofiaSopega op Twitter en op andere sociale media.
  • Help ons om de boodschap te verspreiden door dit artikel en onze content op sociale media te delen

Je kunt ook je eigen manieren bedenken om te protesteren. Zo stelde president Sassoli voor om luchthavens te gebruiken om de boodschap te benadrukken: “Ik denk dat het een zeer positief gebaar zou zijn als een foto van Roman Protasevitsj op de belangrijkste luchthavens van de Europese lidstaten zou worden getoond, als een teken van solidariteit en om te laten zien dat we hem niet in de steek laten."

 

Wat de EU doet in reactie op de acties van Belarus

De EU-leiders kwamen een dag na de gedwongen landing van de Ryanair-vlucht bijeen om tot een gemeenschappelijke reactie te komen. Voorzitter Sassoli opende de top met een oproep tot actie: “Onze reactie moet krachtig, onmiddellijk en verenigd zijn. De Europese Unie moet zonder aarzelen optreden en de verantwoordelijken straffen. Vanavond heb je een grote verantwoordelijkheid om te laten zien dat de Unie geen papieren tijger is.”

 

EU-leiders kwamen overeen om Belarussische vliegtuigen te verbieden om in het EU-luchtruim te vliegen of EU-luchthavens te gebruiken. Ze riepen ook op tot de vrijlating van Protasevitsj en Sapega en tot een onderzoek door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Ook kwamen ze gerichte economische sancties overeen.

 

Wat het Europees Parlement heeft gevraagd met betrekking tot Belarus

Op 10 juni riep het Parlement de EU op om degenen te straffen die betrokken waren bij de gedwongen landing van een vliegtuig in Minsk op 23 mei en bij de aanhouding van Protasevitsj. EP-leden dringen er bij de Raad op aan om de Wit-Russische personen en entiteiten die betrokken zijn bij de noodlanding en de ontvoeringen zo snel mogelijk te bestraffen, terwijl de EU-landen ook zo snel mogelijk moeten doorgaan met het volgende pakket sancties tegen degenen die medeplichtig zijn aan verkiezingsfraude vorig jaar en de daaropvolgende mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland.

De Commissie buitenlandse zaken van het Parlement heeft op 26 mei met oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya de gebeurtenissen in Wit-Rusland besproken. Ze zei tegen de EP-leden: "Ik roep het Europees Parlement op om ervoor te zorgen dat de reactie van de internationale gemeenschap niet beperkt blijft tot het Ryanair-vluchtincident. De reactie moet de situatie in Belarus in zijn geheel behandelen."


Het Parlement heeft regelmatig opgeroepen tot eerlijke verkiezingen in Belarus en tot eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat.


Alleen al vorig jaar riepen de leden van het Europees Parlement op tot:

Meer artikelen over dit onderwerp