Roaming tegen thuistarief: Roamingregels nog 10 jaar verlengd

EP-leden hebben het “roaming tegen thuistarief”-beleid verlengd om te verzekeren dat Europeanen overal in de EU kunnen bellen, sms-en en mobiele data gebruiken zonder extra kosten.

Mobiele communicatie: roaming naar uw gading!

In april 2022 hebben het Europees Parlement en de Raad de verlenging van de roaming-regels goedgekeurd om ervoor te zorgen dat EU-consumenten in de EU verder kunnen bellen en data kunnen gebruiken tegen dezelfde prijs als in eigen land.

De wetgeving is deel van de digitale transitiestrategie, één van de prioriteiten van de EU.

‘Roam like at home’ (roaming tegen thuistarief)

Sinds de introductie van de “roaming tegen thuistarief”-regels in juni 2017, hebben ongeveer 170 miljoen mensen tijdens hun reizen in Europa al gebruik kunnen maken van verbonden blijven en toch dezelfde prijs betalen. Het systeem is van toepassing in de hele Europese Economische Ruimte, en betreft alle 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.


Het beleid was tot hiertoe een enorm succes. Dataverbruik was in de zomer van 2019 17 keer hoger vergeleken met de zomer vóór de afschaffing van de roamingkosten.

Betere kwaliteit, meer dienstverlening

Dankzij de nieuwe wetgeving zijn de huidige regels 10 jaar langer van toepassing. Het zorgt ook voor een betere dienstverlening voor reizigers. Consumenten hebben bijvoorbeeld het recht op dezelfde snelheid en netwerkkwaliteit als thuis waar een equivalent netwerk beschikbaar is.


De nieuwe regels zorgen er ook voor dat mensen gratis kunnen bellen, sms-en en een app gebruiken om de hulpdiensten te bereiken.


Operatoren moeten gebruikers ook informeren over de verhoogde kosten wanneer ze tijdens roaming bepaalde diensten gebruiken zoals een technische helpdesk of klantendiensten van luchtvaart- of verzekeringsmaatschappijen.

Roaming duurzaamheid voor operatoren

De nieuwe regels willen ook verzekeren dat het systeem duurzaam is voor operatoren terwijl het investeringsprikkels in netwerken in stand houdt.