Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren: ontmoet de winnaars van 2022

Een Portugees project over grens doorbrekende samenwerking via muziek heeft de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren 2022 gewonnen.

Elk jaar selecteren nationale en Europese jury's een project uit elk EU-land. De 26 nationale winnaars werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Aken op 24 mei, waar de drie Europese winnaars bekend werden gemaakt.

Europese winnaars


De eerste prijs is €7 500, de tweede prijs is €5 000 en de derde prijs is €2 500.

De hoofdprijs ging naar “Orquestra Sem Fronteiras” [Orkest Zonder Grenzen] uit Portugal, dat de grens doorbrekende samenwerking tussen Portugal en Spanje bevordert via de muziek van jong talent uit beide landen, met als doel de sociale en culturele ongelijkheden te verminderen.

De tweede prijs ging naar het Tsjechische project “Politika (nejen) pro mladé” [Politiek (Niet Enkel) voor jongeren], dat jonge politici uit het hele politieke spectrum bijeenbrengt om te debatteren over politiek, democratie en mensenrechten. Het project streeft naar een goed geïnformeerde en actieve jonge burgermaatschappij.


Website

Facebook

Discord

Instagram

YouTube

De derde prijs ging naar het Duitse project “Ukrainian Vibes - European Public Sphere” (Oekraïense vibes - Europese openbare ruimte), georganiseerd via ‘Democracy International’. Het project, dat liep van april tot oktober 2021, bracht mensen uit 36 landen samen voor virtuele discussies over democratie, ontwikkeling en Europese integratie, met de nadruk op de betrekkingen tussen de EU en Oekraïne. Zij publiceerden enkele van de voorstellen ontwikkeld op het COFOE-platform.

Website

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

Nationale winnaars

Ontdek meer over de nationale winnaars van 2022.

Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren


Voor de prijs, die samen door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karelsprijs wordt uitgereikt, komen initiatieven in aanmerking van jongeren tussen de 16 en 30 jaar die betrokken zijn bij projecten die een Europese en internationale verstandhouding bevorderen. Sinds 2008 hebben meer dan 4 650 projecten deelgenomen.

De video-opname van het evenement is beschikbaar via het YouTube-kanaal van Karlspreis Academy.

Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren