30 jaar interne markt van de EU: voordelen en uitdagingen (infografieken)

In 30 jaar interne markt, heeft deze de Europeanen eenheid en kansen gegeven. De EP-leden zijn van mening dat de interne markt verder moet worden aangepast tegen de huidige uitdagingen.

Tijdens de plenaire vergadering van januari 2023 heeft het Europees Parlement besproken hoe de interne markt Europa heeft veranderd sinds de oprichting ervan in 1993 en wat er nog moet gebeuren om het potentieel ervan ten volle te benutten.

De leden van het Europees Parlement hebben een resolutie aangenomen waarin staat dat de resultaten ervan niet als vanzelfsprekend mogen worden beschouwd en dat de verdere ontwikkeling ervan een nieuwe inzet en politieke wil van de EU-landen en -instellingen vereist.

De interne markt: Europa bij elkaar brengen


Dankzij de interne markt, één van de bouwstenen van de EU-integratie, kunnen goederen, diensten, kapitaal en mensen zich even vrij door het hele blok bewegen als binnen één land.


Het omvat zowel EU- als niet-EU-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen nemen deel via de Europese Economische Ruimte die zij met de EU hebben opgericht, terwijl Zwitserland een reeks bilaterale overeenkomsten met de EU heeft gesloten die het land gedeeltelijk toegang tot de interne markt geeft.


De interne markt waarborgt het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen binnen de EU en daarbuiten.
De Europese interne markt

Voordelen van de interne markt


Dankzij harmonisatie en wederzijdse erkenning van normen kunnen bedrijven hun producten verkopen op een markt met meer dan 450 miljoen mensen.


De opheffing van de obstakels heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de handel binnen de EU - terwijl de uitvoer van goederen naar andere EU-landen in 1993 €671 miljard bedroeg, is deze in 2021 gestegen tot meer dan €3.400 miljard.


Dankzij de interne markt is de EU één van de machtigste handelsblokken ter wereld geworden, op gelijke voet met andere wereldhandelsgrootmachten zoals de VS en China.


EU-burgers profiteren van hoge veiligheidsnormen voor producten en kunnen in elk EU-land studeren, wonen, werken en met pensioen gaan.

Carousel

De weg die de interne markt te gaan heeft


Dertig jaar na zijn oprichting moet er nog steeds gewerkt worden aan de interne markt. De EU streeft ernaar de resterende belemmeringen voor het vrije verkeer weg te werken en de markt aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen zoals de digitale transformatie en de overgang naar een minder koolstofintensieve en duurzamere economie.


Het Europees Parlement heeft in 2022 de "Digital Markets Act" en de "Digital Services Act" aangenomen, die een gemeenschappelijke reeks eisen opleggen aan digitale platforms in de hele EU om een veiligere, eerlijkere en transparantere onlineomgeving te creëren.


Europarlementariërs dringen aan op de invoering van het recht op reparatie van producten, omdat de moeilijkheden die consumenten ondervinden om dingen te repareren leiden tot steeds grotere afvalbergen.


Het Parlement wil ook dat de interne markt beter bestand wordt tegen crises zoals de Covid-19-pandemie, die tijdelijke verstoringen van het vrije verkeer van goederen of personen kunnen veroorzaken.


In een verklaring over de 30e verjaardag van de interne markt heeft de voorzitter van de Parlementaire commissie interne markt, Anna Cavazzini (Groenen/EVA, Duitsland) opgeroepen tot verdere stappen in de ontwikkeling van de regels waarop de interne markt is gebaseerd.


"De interne markt moet een instrument worden om onze beleidsdoelstellingen en -waarden uit te voeren, van het bestrijden van de klimaatcrisis tot het verdedigen van onze democratie online. Hoge consumenten-, sociale en milieunormen maken onze markt wereldwijd zo aantrekkelijk. Bedrijven zullen profiteren van Europese normen die een wereldwijde maatstaf worden", aldus Cavazzini.

Carousel

Meer artikelen over dit onderwerp