Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren: ontmoet de winnaars van 2023

Een Belgische taalapp voor vluchtelingen heeft de 2023 Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren gewonnen.

Elk jaar selecteren nationale en Europese jury's een project uit elk EU-land. 26 nationale winnaars werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Aken (Duitsland) op 12 mei, waar de drie EU-winnaars werden bekendgemaakt.

Europese winnaars

De eerste prijs van 7 500 euro ging naar "AILEM" uit België - de allereerste taalapp op maat gemaakt voor vluchtelingen en asielzoekers, en samen met hen ontwikkeld. De app gebruikt taal om interculturele misverstanden en kloven tussen vluchtelingen en hun gastland te doorbreken en bevat nuttige zinnen, verhalen om talen te leren, spelletjes en manieren om in contact te komen met andere gebruikers. Het project wil mensen met verschillende achtergronden, ervaringen en sociale status samenbrengen.

Twee projecten behaalden een gedeelde tweede plaats: "Mobiel klimaatmuseum" uit Litouwen en "De Europese Correspondent" uit Nederland. Zij ontvangen beide 3 750 euro.


Het "Mobiele Klimaatmuseum" (Mobili Klimato muziejaus paroda) werd in mei 2022 opgericht om mensen aan te zetten tot een klimaatvriendelijke levensstijl. Het bestaat uit vier mobiele zeecontainers die vier thema's vertegenwoordigen:

- Klimaatverandering - oorzaken en gevolgen
- De EU Green Deal
- Duurzame landbouw en gezonde voeding
- Praktische tips om consumptie te verminderen

"The European Correspondent" (De Europese Correspondent), opgericht in 2022, brengt meer dan 140 jonge journalisten uit heel Europa samen om Europees nieuws te maken. Ze delen dagelijks een nieuwsbrief, waarin ze elke dag een andere regio behandelen, met het meest relevante Europese nieuws. Ze onderzoeken ook hoe grote kwesties in verschillende Europese landen spelen.

Nationale winnaars

Meer informatie over de nationale winnaars van 2023.

Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren

De prijs wordt gezamenlijk toegekend door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs en staat open voor initiatieven van jongeren tussen 16 en 30 jaar die betrokken zijn bij projecten die Europees en internationaal inzicht stimuleren. Sinds 2008 hebben 5 000 projecten deelgenomen aan de prijs.

Meer informatie over de Karel de Grote-prijs voor jongeren