În plen: Polonia, apărarea reciprocă, mâncarea bebelușilor, blocarea geografică

Eurodeputații au fost la Strasbourg pentru prima sesiune plenară din 2016. Într-o dezbatere aprinsă, prim-ministrul polonez Beata Szydło a respins criticile către politicile guvernamentale privind statul de drept și mass-media. Premierul olandez Mark Rutte a prezentat programul pentru președinția UE. A promis că va face față crizei refugiaților, dar a cerut statelor membre să-și onoreze angajamentele. Un alt subiect a fost reducerea conținutului de zahăr al produselor alimentare pentru copii.

Săptămâna la Parlament: Polonia, apărarea reciprocă, mâncarea bebelușilor, geo-blocare

„Cetățenii polonezi au ales programul nostru prin alegeri democratice, iar noi îl punem în aplicare, respectând constituția noastră și tratatele europene”, a declarat prim-ministrul polonez Beata Szydło în fața deputaților europeni, marți, într-o dezbatere privind statul de drept din Polonia, problemă în care liderii grupurilor politice au criticat guvernul pentru nerespectarea valorilor și a echilibrului democratice.


Marți, mai mulți eurodeputați au certat liderii UE pentru eșecul lor în abordarea migrației în Europa și a crizei refugiaților. Într-o dezbatere cu președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului, Donald Tusk, deputații europeni au discutat despre viitorul referendum privind statutul de membru al Marii Britanii în UE.


„Respectarea promisiunilor și a acordurilor trebuie să fie normalitate în Europa”, a declarat prim-ministrul olandez Mark Rutte, prezentând programul președinției UE al Olandei. Marți, deputații europeni au discutat rezultatele președinției Luxembourgului, alături de prim-ministrul Xavier Bettel.


Este nevoie de mai multă cooperare între statele membre și cu țările din afara UE, în scopul de a face față amenințării teroriste în creștere, au subliniat deputații europeni într-o dezbatere, joi, în timp ce decizia Franței de a invoca clauza de apărare reciprocă UE ar trebui să servească drept un stimulent pentru consolidarea securității și apărării europene.


Deputații europeni au discutat despre acordul de la Paris cu privire la schimbările climatice, alături de ministrul de externe francez, Laurent Fabius, miercuri, subliniind că , în ciuda rezultatului pozitiv trebuie făcut multe mai multe eforturi pentru a lupta împotriva emisiilor din aviație și a celor din transportul maritim.


Cu o zi mai devreme, Parlamentul a votat cu privire la prevenirea intrării pe piețele UE a unor echipamente individuale de protecție false și periculoase, cum ar fi în cazul căștilor sau vestelor de salvare.


Cu scopul de a stimula comerțul în mediul online, UE ar trebui să pună capăt geo-blocării, au afirmat deputații europeni într-o rezoluție adoptată marți.


Conflictul intern din Columbia, care a durat mai bine de o jumătate de secol, a ajuns recent la sfârșit. Eurodeputații au declarat, miercuri, că UE ar trebui să ajute la înființarea unui fond mutual pentru urmărirea criminalilor de război și susținerea victimelor care vor să obțină dreptate.


Miercuri, deputații europeni au votat împotriva proiectului de norme ale UE care ar permite alimente pentru copii cu o cantitate de zahăr de trei ori mai mare decât este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Cu scopul de a proteja sugarii si copiii mici de obezitate, eurodeputații îndeamnă la o reducere a conținutului de zahăr, pentru a ține cont de recomandările OMS.

Luni, deputații europeni și comisarul pentru piața internă, Elżbieta Bieńkowska au discutat despre propunerea de veto a proiectului de decizie care ar ridica limitele emisiilor de oxizi de azot (NOx) cu până la 110%. Votul este programat pentru următoarea sesiune plenară.

 

Apasă aici pentru mai multe noutăți despre Parlamentul European

Mai multe informaţii