Azilul și migrația în UE: cifre și date
Migrația în UE este influențată de crize cum sunt pandemia sau invazia rusă în Ucraina.
Urmăriți evoluția datelor în infograficul nostru ↓
Migrația în Europa
Deschidere într-o nouă fereastrăRestricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus au limitat migrația, însă numerele au început să crească din nou în 2021. Creșterile recente sunt cauzate în bună măsură de războiul rus din Ucraina. Schimbările climatice ar putea avea la rândul lor un impact important în viitor.
Lacunele din sistemul de azil al UE, relevate de sosirea a peste un milion de migranți și solicitanți de azil în 2015, nu au dispărut. În septembrie 2020 Comisia Europeană a prezentat Pactul privind migrația și azilul, iar Parlamentul lucrează la propuneri pentru a crea o politică europeană în materie de azil mai echitabilă și mai eficace. Parlamentul și-a adoptat poziția cu privire la acest pact în aprilie 2023 și este acum gata să înceapă negocierile cu Consiliul.
Mai jos veți găsi toate datele pertinente despre migrație în Europa, despre cine sunt migranții, ce face UE pentru a ține situația sub control și care sunt implicațiile financiare ale acestui fenomen.
Aflați mai multe despre cum gestionează UE migrația.
Definiții: ce este un refugiat? Ce este un solicitant de azil?
Solicitanții de azil sunt persoane care depun o cerere oficială de azil în altă țară, deoarece se tem că viața lor este în pericol în țara de origine. În prezent, cetățenii din țările terțe trebuie să solicite protecție în prima țară din UE în care intră. Atunci când depun cererea, devin solicitanți de azil. Ei primesc statutul de refugiat sau o altă formă de protecție internațională numai după ce autoritățile naționale adoptă o decizie pozitivă în ceea ce îi privește.
Refugiații sunt persoane care au motive întemeiate să se teamă de persecuție din motive de rasă, religie, naționalitate, politică sau apartenență la un anumit grup social; ei au fost acceptați și recunoscuți ca atare în țara gazdă. În UE, Directiva privind condițiile pentru protecția internațională stabilește orientări pentru atribuirea protecției internaționale celor care au nevoie de ea. În martie 2022, Parlamentul a aprobat activarea Directivei privind protecția temporară pentru prima dată de la intrarea ei în vigoare în 2001, pentru a acorda protecție imediată persoanelor care au fugit de războiul din Ucraina.
Aflați mai multe despre cauzele migrației.
Solicitări și decizii de azil în UE
În 2022 au fost înregistrate puțin sub un milion (965.665) de solicitări de azil în UE, cu 52,1% mai mult decât în 2021 și cel mai ridicat nivel din 2016. În momentul de vârf al crizei migrației din 2015-2016 numărul solicitanților a atins 1.221.690.
Numărul solicitanților de azil pentru prima dată în UE în 2022 a fost de 881.220, o creștere cu 64% față de anul anterior (537.355). Un solicitant de protecție internațională pentru prima dată este o persoană care a depus o cerere de azil pentru prima dată într-o anumită țară din UE. Această definiție exclude solicitanții care repetă cererea în țara respectivă.
Țările care au înregistrat cele mai mari creșteri relative ale solicitanților pentru prima dată în 2022 au fost Irlanda (+421,8%), Croația (+367,9%) și Austria (+181,4%). Țara care a înregistrat cei mai mulți solicitanți de azil pentru prima dată în 2022 a fost Germania, reprezentând 24,7% din numărul total al acestora în UE. Pe locurile următoare s-au aflat Franța (15,6%), Spania (13,2%) și Austria (12,1%). Cel mai mic număr de solicitanți de azil pentru prima dată a fost consemnat în Ungaria (45 de solicitanți), Slovacia (500) și Letonia (545).
Sirienii, afganii, venezuelenii și turcii au depus cele mai multe cereri de azil – împreună reprezentând aproape 40% din toți solicitanții de azil pentru prima dată. Numărul solicitanților de azil pentru prima dată din Siria a crescut de la puțin sub 100.000 în anul 2021 la 131.970. Totuși, aceștia au reprezentat 15% din total, în scădere de la 18,4% în 2021. Afganii au reprezentat 12,9% din totalul UE. Solicitanții din Venezuela și Turcia au reprezentat fiecare aproape 6%, cu 50.050 (5,7 %) și, respectiv, 49.720 (5,6 %) cereri.
Țările UE au aprobat un total de 384.245 de cereri în 2022, în creștere cu 40% față de 2021. Aproximativ 44% au primit statutul de refugiat (cu 22% mai mult față de 2021), 31% protecție subsidiară (creștere cu 48%) și 25% protecție umanitară (creștere cu 72%).
Războiul din Ucraina a produs un nou influx de migrație în Europa
Invazia rusă a Ucrainei a forțat milioane de oameni să-și părăsească locuințele. Au avut loc peste 20 milioane de traversări ale frontierei dinspre Ucraina de la începutul războiului, potrivit UNHCR, agenția Națiunilor Unite pentru refugiați.
Ucrainenii au fost primiți inițial de țările vecine, în principal Polonia, România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Moldova.
Din 4 martie 2022, ucrainenii fugiți din calea invaziei ruse au primit protecție temporară după ce UE a activat Directiva de protecție temporară. O măsură excepțională în cazul unui aflux în masă sau a unui aflux în masă iminent de persoane strămutate din țări non-UE care nu se pot întoarce în țara de origine.
Treceri ilegale ale frontierei și decese ale migranților în drum spre Europa
În 2015 și 2016, în perioada de vârf a crizei migrației, au fost depistate peste 2,3 milioane de treceri ilegale. Numărul total de traversări ilegale în 2022 a fost de 330.000, cel mai înalt nivel din 2016. Numărul de treceri detectate a crescut pe toate rutele de migrație ilegală. Traversarea pe ruta Mediteranei Centrale (către Italia și Malta) rămâne cea mai periculoasă dintre cele patru rute de migrație către Europa, cu circa 1400 de persoane decedate sau dispărute în 2022.
Fonduri UE pentru migrație
Migrația reprezintă de mulți ani o prioritate pentru UE. Au fost adoptate mai multe măsuri pentru gestionarea fluxurilor migratorii, precum și pentru îmbunătățirea sistemului de azil.
UE și-a majorat semnificativ finanțarea pentru migrație, azil și politici de integrare în urma creșterii fluxului de solicitanți de azil din 2015. 22,7 miliarde de EUR vor merge către gestionarea granițelor și migrației în bugetul pe termen lung al UE 2021-2027, comparativ cu 10 miliarde EUR pentru migrație și azil în perioada 2014 - 2020.
Refugiații din întreaga lume
În întreaga lume, numărul celor care fug din calea persecuției, a conflictelor și a violenței a ajuns la 108,4 milioane. Copiii reprezintă în jur de 40% dintre acești refugiați.
Țările care găzduiesc cel mai mare număr de refugiați sunt Turcia, Iran, Columbia, Germania și Pakistan. 76% dintre refugiați la nivel global sunt găzduiți de țări cu venituri mici și medii.
Consultați cifrele UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați) referitoare la numărul refugiaților din țările UE.