Protejarea albinelor și combaterea importurilor de miere contrafăcută în Europa

Albinele joacă un rol esențial pentru mediu, dar sunt importante și pentru economie. Parlamentul dorește măsuri pentru a le proteja și pentru a combate importurile de miere contrafăcută.

Importanța albinelor

Albinele polenizează culturi și plante sălbatice, ajutând la susținerea biodiversității și asigurarea securității alimentare. Nu mai puțin de 84% din speciile de plante și 76% din producția alimentară din Europa depind de polenizarea albinelor. Aceasta reprezintă o valoare economică estimată de 14,2 miliarde de euro pe an.

În ultimele decenii au fost înregistrate probleme de sănătate a albinelor și rate ridicate ale mortalității acestora. Motivele posibile sunt agricultura intensivă și utilizarea pesticidelor, hrana săracă a albinelor, virușii și atacurile speciilor invazive (Varroa destructor, gândacul mic de stup, viespea asiatică și loca americană), precum și schimbările de mediu și pierderea habitatului. Cu toate acestea, se înregistrează progrese recente, deși sunt probleme care persistă în unele state membre.

Ce propune Parlamentul

Pe 1 martie, Parlamentul a adoptat in plen un raport din proprie inițiativă al deputatului Norbert Erdős (PPE, Ungaria), solicitând mai multe măsuri pentru a proteja și sprijini mai bine sectorul apicol european. Măsurile din raport includ:

 

- creșterea fondurilor pentru programele naționale de apicultură

- îmbunătățirea sănătății albinelor (de exemplu prin interzicerea pesticidelor dăunătoare, prin mai multe programe de cercetare sau reproducere)

- protejarea mai bună a varietăților locale și regionale de albine.

 

Piața de miere a UE

UE se mândrește cu aproximativ 17 milioane de stupi și 600.000 de apicultori, care produc aproximativ 250.000 de tone de miere în fiecare an. Acest lucru face ca UE să fie al doilea mare producător de miere după China. Principalele țări producătoare de miere în 2015 erau România, Spania și Ungaria. Totuși, UE importă miere pentru a-și acoperi consumul intern, în principal din China.

Împotriva mierii contrafăcute

UE definește mierea ca o substanță dulce naturală și a stabilit criterii de compoziție în directiva privind mierea.

Cu toate acestea, există o problemă legată de produsele care trebuie să respecte acele standarde. Conform testelor efectuate de UE, 20% din eșantioanele prelevate la frontierele externe ale UE și la sediile importatorilor nu respectă standardele înalte ale UE. Este vorba de produsele care includ sirop de zahăr sau de mierea care a fost recoltată prea devreme și apoi uscată artificial.

Deputații europeni doresc să combată răspândirea de miere contrafăcută pe piața UE, deoarece aceasta pune presiune asupra apicultorilor europeni, duce la scăderea prețurilor și ridică întrebări cu privire la protecția consumatorilor.

Acesta este motivul pentru care UE solicită măsuri de îmbunătățire a procedurilor de testare și de intensificare a inspecțiilor la import pentru a detecta mai bine cazurile de falsificare a mierii și pentru sancțiuni mai mari pentru fraudatori. De asemenea, deputații europeni doresc îmbunătățirea etichetării, în acest fel consumatorii cunoscând țara din care provine produsul.

Raportul solicită, de asemenea, să se promoveze mai bine consumul de miere și beneficiile sale pentru sănătate, în special în rândul copiilor din școli.

 

Detalii