Corpul european de solidaritate: oportunități pentru tineri

Dacă ai între 18 și 30 de ani și dorești să contribui la îmbunătățirea societății, înscrie-te în Corpul european de solidaritate.

Corpul european de solidaritate.
Corpul european de solidaritate

Pe 18 mai 2021, Parlamentul a aprobat programul Corpului european de solidaritate pentru perioada 2021-2027 și a extins sfera sa de acțiune.

Noul program include activități de ajutor umanitar în afara UE care până acum făceau parte dintr-un program separat. Pentru prima dată acesta devine un program de voluntariat de sine stătător cu buget propriu.

De asemenea, programul va fi mai incluziv decât cel anterior, Comisia și statele membre trebuind să prezinte planuri de creștere a participării tinerilor din medii defavorizate. Totodată, tinerii vor putea de acum să facă voluntariat în propria țară. Activitățile de voluntariat sunt propuse tinerilor între 18 și 30 de ani.

Parlamentul European a reușit creșterea bugetului cu 15% comparativ cu programul precedent (2018-2020).

Lansat în 2016, Corpul european de solidaritate are ca obiectiv să devină punctul central de intrare al UE pentru tinerii care doresc să se implice în activități de voluntariat sau să lucreze la proiecte în beneficiul comunităților și al persoanelor din întreaga Europă.

Ideea este de a oferi tinerilor oportunitatea de a dobândi competențe valoroase pentru dezvoltarea personală, socială, civică și profesională, inclusiv învățarea și formarea, ajutând în același timp și alte persoane.

Printre proiectele desfășurate prin Corpul european de solidaritate se numără educația, sănătatea, protecția mediului, lucrul cu copiii și persoanele în vârstă, precum și cu migranții și solicitanții de azil, cu prioritate acordată muncii caritabile.

Activitățile nu ar trebui să afecteze locurile de muncă sau stagiile existente, ci să contribuie la consolidarea angajamentelor de responsabilitate socială ale întreprinderilor, fără a le înlocui.

„Voluntariatul este o formă de solidaritate reală și se află în centrul valorilor UE. Noul nostru program este mai concentrat și oferă mult mai mult tinerilor din Europa. Voluntariatul este o parte vitală a democrației moderne. Vom putea să depășim această criză împreună dacă ne creștem implicarea civică”, a afirmat raportorul Michaela Šojdrova (PPE, Cehia).

Vă puteți înscrie în Corpul european de solidaritate începând de la 17 ani, dar proiectele pot fi demarate doar când participanții au împlinit 18 ani.

Detalii despre politicile sociale UE