Plastic în oceane: date, impact și noile reglementări UE

Aflați din infograficele noastre informații despre deșeurile din plastic din oceane, precum și despre modul în care acționează UE pentru reducerea acestora.

Deșeurile din plastic reprezintă o amenințare majoră pentru mediu
Deșeurile din plastic reprezintă o amenințare majoră pentru mediu

Rezultatele folosirii plasticului de unică folosință pot fi observate pe malul mărilor, dar și în oceane. Conform unei estimări, până în 2050 oceanele ar putea conține mai multe materiale din plastic decât pești.

Produsele din plastic reprezintă unul din cele 7 domenii considerate esențiale de Comisia Europeană pentru trecerea la o economie circulară până în 2050. Pe lângă Strategia europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară, care dorește eliminarea treptată a microplasticelor, mai multe propuneri în privința deșeurilor din plastic, inclusiv microplasticele, sunt așteptate din partea Comisiei pe parcursul acestui an.

Aflați ce face UE pentru reducerea poluării cu plastic.


Pe 27 martie 2019, plenul Parlamentului European a aprobat noi reglementări UE care abordează cele mai des întâlnite 10 obiecte din plastic de pe țărmurile europene și echipamentele de pescuit pierdute. Aceste două grupuri reprezintă împreună 70% din deșeurile marine.

Infografic: obiecte din plastic de unică folosință.
Infografic: probleme cauzate de deșeurile din plastic în oceane

Plasticul nu poluează doar coastele, ci este dăunător și pentru animalele marine care sunt prinse în bucățile mai mari și care confundă bucățile mai mici cu mâncarea. Înghițirea particulelor de plastic poate împiedica digestia alimentelor normale și ar putea atrage poluanți chimici toxici în organismele lor.

Oamenii consumă plastic prin lanțul alimentar, însă efectele asupra sănătății nu sunt cunoscute.

Deșeurile marine provoacă pierderi economice în sectoarele și comunitățile dependente de mare, dar și producătorilor. Doar aproximativ 5% din valoarea ambalajelor din plastic rămâne în economie, iar restul este risipit, lucru care arată necesitatea unei economii circulare.

Infografic: tipuri de deșeuri marine.
Infografic: tipuri de deșeuri marine

Interzicerea produselor de unică folosință

din plastic


Cel mai eficient mod de abordare a problemei se dovedește a fi împiedicarea deșeurilor din plastic să ajungă în oceane. Produsele din plastic de unică folosință reprezintă cel mai mare grup de deșeuri găsite pe malul mărilor.

Produse precum tacâmurile din plastic, sticlele, filtrele pentru produse din tutun și bețișoarele pentru urechi alcătuiesc aproape jumătate din totalitatea deșeurile marine din plastic.

Infografic: Obiecte din plastic găsite cel mai des pe plaje
Infografic: Obiecte din plastic găsite cel mai des pe plaje

UE a interzis în totalitate produsele din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative. Printre aceste produse se numără bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele și bețele pentru baloane. Deputații europeni au adăugat în listă produsele fabricate din materiale oxo-degradabile și recipiente pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren.

Au fost adoptate și alte măsuri:

  • Responsabilitatea extinsă a producătorilor, în special pentru producătorii de tutun, în aplicarea principiului „poluatorul plătește”. Aceste noi reguli se vor aplica și echipamentelor de pescuit, pentru ca producătorii acestora și nu pescarii, să suporte costurile recuperării plaselor pierdute pe mare;
  • colectarea a 90% din sticlele de băuturi (de exemplu, prin sisteme de garanție pentru reciclare) ca obiectiv pentru 2029;
  • un obiectiv de 25% sticle din plastic (PET) reciclate până în 2025 și 30% până în 2030;
  • etichetare cu atenționarea utilizatorilor pentru eliminarea corectă a țigărilor cu filtru, absorbantelor sanitare, șervețelelor umede și paharelor din plastic
  • campanii de conștientizare

Pentru echipamentele de pescuit, care reprezintă 27% din deșeurile marine, producătorii acestora vor suporta costurile tratării deșeurilor din facilitățile portuare. Țările UE vor trebui să recupereze minim 50% din echipamentele de pescuit pierdute în fiecare an și să recicleze 15% dintre acestea până în 2025.

Impactul deșeurilor marine asupra pescuitului


Într-o rezoluție adoptată pe 25 martie, Parlamentul European cere măsuri urgente pentru reducerea deșeurilor marine, incluzând mai multe restricții asupra plasticelor de unică folosință și folosirea cu precădere a materialelor sustenabile pentru echipamentele de pescuit.

Deputații au subliniat faptul că deșeurile marine afectează deopotrivă ecosistemele și consumatorii, pescarii și activitățile de pescuit.


730

de tone de deșeuri sunt deversate în Marea Mediterană în fiecare zi

Deșeurile din pescuit și acvacultură reprezintă 27% din deșeurile marine. Pentru a combate fenomenul „plaselor fantomă” (echipamente de pescuit pierdute în mare), eurodeputații doresc realizarea de cartografieri, semnalizări și urmăriri, precum și investiții în cercetare pentru producerea unor echipamente de pescuit ecologice. De asemenea, ei solicită Comisiei măsuri de eliminare graduală a ambalajelor și containerelor din polistiren expandat din produsele de pescuit, cât și a ambalajelor de plastic inutile la modul general.

Deputații mai doresc o viziune maritimă consolidată care să fie inclusă în Pactul Verde European, Strategia pentru Biodiversitate și Strategia de la fermă la consumator și îndeamnă Comisia să accelereze dezvoltarea unei economii circulare în domeniul pescuitului și acvaculturii.

Aflați mai multe despre ce face Parlamentul pentru a combate poluarea cu plastic: