Deșeurile din plastic și reciclarea în UE în cifre

Aproape o treime din deșeurile de plastic sunt reciclate în Europa. Aflați mai multe date și cifre despre reciclarea deșeurilor de plastic în UE din infograficul nostru.

Producția de plastic a crescut exponențial la nivel mondial în doar câteva decenii, de la 1,5 milioane de tone în 1950 la 359 de milioane de tone în 2018. După o scădere abruptă în prima jumătate a lui 2020 din cauza Covid-19, producția de plastic și-a revenit în a doua jumătate a anului și o dată cu aceasta au revenit și deșeurile din plastic.

UE ia deja măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri din plastic. Dar cum putem crește rata reciclării plasticului?

Care sunt acțiunile UE în privința deșeurilor din plastic?

Infographic about plastic waste and recycling in Europe
NEW_RO_plastic and recycling_2018.jpg

Tratarea deșeurilor de plastic în Europa


În Europa, recuperarea energiei este cea mai folosită modalitate de a elimina deșeurile din plastic, urmată de reciclare. 25% dintre deșeurile din plastic sunt depozitate în gropi de gunoi.

Jumătate din plasticul colectat pentru reciclare este exportat în țări din afara UE pentru a fi tratat. Motivele pentru export includ lipsa capacităților, a tehnologiei sau a resurselor financiare pentru tratarea locală a deșeurilor. Exporturile UE de deșeuri spre țări non-UE a atins 32,7 milioane de tone în 2020. Majoritatea deșeurilor constă în resturi de metale feroase și neferoase, precum și plastic, textile și deșeuri din sticlă, iar acestea merg în principal spre Turcia, India și Egipt.

Până de curând, o mare parte dintre deșeurile din plastic era exportată în China, însă interdicția recentă a Chinei asupra importurilor de deșeuri din plastic va diminua cel mai probabil exporturile din UE. Acest lucru crește riscul incinerării și depozitării în gropi de gunoi a deșeurilor din plastic în Europa. Între timp UE încearcă să găsească modalități circulare și ecologice de gestionare a deșeurilor sale de plastic.

Rata redusă a reciclării plasticului în UE duce la pierderi mari atât pentru economie, cât și pentru mediu. Se estimează că 95% din valoarea materialului de ambalaj din plastic se pierde după ciclul scurt al primei utilizări.

Cercetătorii estimează că în 2019, la nivel global, producția și incinerarea materialelor plastice au degajat în atmosferă peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră. Până în 2050 aceste emisii ar putea ajunge la 2,8 miliarde de tone. O parte dintre acestea pot fi evitate printr-o reciclare mai bună.

Citiți mai multe despre gestionarea deșeurilor în UE.

Problemele reciclării plasticului


Principalele probleme care complică reciclarea plasticului sunt calitatea și prețul produsului reciclat, comparativ cu plasticul original.

Deoarece materialele plastice sunt ușor adaptabile nevoilor funcționale sau estetice ale fiecărui producător, diversitatea materiei prime complică procesul de reciclare, făcând-o costisitoare și afectând calitatea produsului final. În consecință, cererea de plastic reciclat, deși în creștere accelerată, reprezenta în 2018 doar 6% din cererea de materiale plastice din Europa.

Soluțiile UE pentru creșterea reciclării plasticului


În iunie 2019, UE a adoptat noi reguli în privința problemei plasticului care ajunge în mări și oceane. Sunt luate măsuri privind cele mai frecvente 10 produse de unică folosință din plastic găsite pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit. Totodată, măsurile includ un obiectiv de reciclare a sticlelor de plastic de 25% până în 2025 și de 30% până în 2030.

În noiembrie 2022, Comisia a propus noi norme la nivelul UE privind ambalajele. Acestea includ propuneri de îmbunătățire a designului ambalajelor, cum ar fi etichetarea clară pentru a promova reutilizarea și reciclarea. De asemenea, se solicită o tranziție la materiale plastice de origine biologică, biodegradabile și compostabile.

Aflați mai multe despre cum dorește UE să atingă o economie circulară până în 2050.

În cadrul Pactului Verde, 55% din ambalajele din plastic vor trebui reciclate până în 2030. Acest lucru implică un design mai bun care să țină cont de posibilitatea reciclării, însă deputații europeni cred că mai sunt necesare și măsuri de stimulare a pieței pentru plastic reciclat.

Aceste măsuri ar include:

  • crearea de standarde de calitate pentru materialele plastice secundare
  • încurajarea certificării pentru a spori încrederea industriei și a consumatorilor
  • introducerea unor norme obligatorii privind conținutul minim reciclat în anumite produse
  • încurajarea statelor membre să ia în considerare reducerea TVA-ului la produsele reciclate.

În paralel, Parlamentul European a sprijinit măsurile de reducere a cantității de deșeuri din plastic prin limitarea numărului de pungi de plastic ușoare în UE în 2015.

De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri împotriva micro-plasticelor.

În ianuarie 2023, Parlamentul și-a votat poziția cu privire la regulile de expediere a deșeurilor, care urmăresc să promoveze reutilizarea și reciclarea și să reducă poluarea. Deputații insistă pentru interzicerea exporturilor de deșeuri din plastic către țările non-membre OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), iar către țările OCDE ele ar trebui eliminate treptat în decurs de 4 ani.


Rezultatele folosirii plasticului de unică folosință pot fi observate pe malul mărilor, dar și în oceane ©AP images/European Union -EP.
Rezultatele folosirii plasticului de unică folosință pot fi observate pe malul mărilor, dar și în oceane ©AP images/European Union -EP