Moneda euro a împlinit 20 de ani

Lansarea monedei euro acum 20 de ani a adus beneficii concrete persoanelor și companiilor din UE. Pe 15 ianuarie, Parlamentul a marcat evenimentul în plen.

La mulți ani, zona euro
La mulți ani, zona euro!

Moneda euro a fost introdusă la începutul anului 1999, în format electronic, pentru bănci și plăți. Trei ani mai târziu au apărut bancnotele și monedele.

Moneda comună facilitează compararea transfrontalieră a prețurilor, cumpărăturile din altă țară, călătoriile și economisirea banilor într-o monedă stabilă. A creat oportunități pentru companii, deoarece au dispărut costurile și nesiguranța legate de schimbarea ratelor de schimb.

În momentul de față, moneda euro se folosește în 19 state UE. În același timp, joacă un rol important la nivel internațional: în 2017, a fost folosită în 36% dintre plățile internaționale, pe locul doi după dolar.

Un sondaj Eurobarometru din noiembrie 2018 arată că 74% dintre europeni consideră că moneda euro este un lucru bun. 64% dintre respondenți au spus că moneda euro este un lucru bun pentru țara lor.

Moneda euro se află în centrul uniunii economice și monetare în UE. Uniunea lucrează pentru consolidarea cooperării în acest domeniu în urma crizei financiare care a început în 2008. Măsurile includ introducerea unui semestru european, supravegherea unică a băncilor mari din zona euro de către Banca Centrală Europeană și o abordare unică a băncilor falimentare.

„Moneda euro nu poate fi un scop în sine”

Cu ocazia aniversării, Parlamentul European a găzduit o ceremonie la Strasbourg pe 15 ianuarie. În cadrul acestei ceremonii, președintele Parlamentului, Antonio Tajani a declarat: „Moneda euro a făcut piața noastră unică mai transparentă și mai competitivă, facilitând tranzacțiile, mișcarea, comerțul și turismul.”

Acesta a adăugat: „Moneda euro nu poate fi un scop în sine, ci un mijloc de a realiza o economie socială de piață cu obiectivul de a aduce prosperitate și locuri de muncă tuturor cetățenilor europeni”. Totodată, domnul Tajani a cerut reforme suplimentare privind finalizarea uniunii piețelor de capital, a uniunii bancare și crearea unei uniuni fiscale.

Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că în ultimele două decenii moneda euro a adus o stabilitate a prețurilor care a permis companiilor să investească și să creeze locuri de muncă: "Asigurarea prosperității economice și a stabilității pe termen lung este o provocare comună căruia îi putem face față cel mai bine împreună. Suntem mai puternici împreună.”, a subliniat acesta.

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fostul președinte BCE, Jean-Claude Trichet, președintele Eurogroup, Mário Centeno și președintele comisiei pentru afaceri economice și monetare, Roberto Gualtieri, au luat cuvântul pe durata acestui eveniment.


Cu ocazia aniversării, Parlamentul European a găzduit o ceremonie la Strasbourg CC-BY-40: © European Union 2019 - Source:EP.
Cu ocazia aniversării, Parlamentul European a găzduit o ceremonie la Strasbourg CC-BY-40: © European Union 2019 - Source:EP

Mai multe informaţii