Informații esențiale privind pedeapsa cu moarte în Europa și în lume
Parlamentul este împotriva pedepsei cu moartea și susține abolirea acesteia la nivel mondial.
Pedeapsa capitală: date și cifre
Până în 2017, 142 de țări au abolit pedeapsa cu moartea prin lege sau în practică, rămânând astfel 56 de țări care încă aplică pedeapsa capitală. Au fost înregistrate cel puțin 993 de execuții în 23 de țări (cu excepția Chinei, unde se presupune că ar fi avut loc mii de execuții) și 20.000 de persoane condamnate la moarte.
Pedeapsa cu moartea este crima comisă cu cel mai mare grad de premeditare
Conform Amnesty International, aproximativ 84% din totalul execuțiilor înregistrate în 2017 au avut loc în patru țări: Iran, Arabia Saudită, Irak și Pakistan. În cazul Chinei numerele exacte nu sunt cunoscute întrucât acestea sunt secrete de stat.
În Asia, lumea arabă și în SUA există o puternică opoziție față de abolirea pedepsei cu moartea. Cu toate acestea, patru cincimi din cele 55 de țări africane au abolit pedeapsa capitală și au aplicat moratorii.
Cum combate UE pedeapsa cu moartea
Ca parte a angajamentului său de apărător al drepturilor omului, Uniunea Europeană este cel mai mare donator în lupta împotriva pedepsei cu moartea în lume. Toate țările UE au abolit pedeapsa cu moartea în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
UE luptă pentru abolirea pedepsei cu moartea în mai multe moduri.
- interzice comerțul cu bunuri care pot fi folosite pentru tortură și executare;
- folosește politica comercială pentru a încuraja respectarea drepturilor omului;
- sprijină organizațiile societății civile din țările care cresc gradul de conștientizare, monitorizează și documentează situația;
- în calitate de observator permanent în cadrul ONU, UE este un susținător vocal al tuturor acțiunilor de abolire a pedepsei cu moartea;
- Parlamentul adoptă rezoluții și găzduiește dezbateri care condamnă acțiunile țărilor care încă aplică pedeapsa capitală. Rezoluția privind pedeapsa cu moartea, care a fost adoptată în 2015, a condamnat folosirea acesteia pentru a suprima opoziția sau din motive de credință religioasă, homosexualitate sau adulter.
Belarus este singura țară de pe continentul european care aplică în continuare pedeapsa cu moartea, în timp ce în Rusia există un moratoriu.