Ziua internațională a femeii 2019: puterea femeilor în politică

Anul acesta, de Ziua internațională a femeii, Parlamentul European pune accentul pe importanța participării femeilor la politică.

Ziua internațională a femeii 2019: puterea femeilor în politică.
Ziua internațională a femeii 2019: puterea femeilor în politică

Egalitatea între femei și bărbați este unul dintre obiectivele Uniunii Europene. Parlamentul European a susținut întotdeauna egalitatea de gen, iar anul acesta, pentru a marca Ziua internațională a femeii, organizează evenimente care pun în lumină importanța prezenței femeilor în politică, în special în cadrul viitoarelor alegeri europene.


Evenimentele de la Parlament


Pe 7 martie 2019, comisia parlamentară pentru egalitatea de gen, în colaborare cu Direcția pentru relații cu parlamentele naționale, va organiza o reuniune interparlamentară, în care se va acorda o atenție deosebită următoarelor aspecte:
• puterea reală a femeilor în politică și cum poate fi stimulată aceasta
• femeile tinere în politică.


Vilija Blinkevičiūtė, președinta comisiei parlamentare pentru egalitatea de gen, și Věra Jourová, comisarul UE pentru egalitatea de gen, vor participa la eveniment. Printre vorbitori mai sunt Dimitrios Papadimoulis, vicepreședinte, președintele grupului la nivel înalt pentru egalitatea de gen și diversitate, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, președinta Republicii Croația și Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintă a Comisiei.


Puteți urmări dezbaterile online pe 7 martie de la 09.00 CET.


În perioada 5-6 martie, Parlamentul organizează un seminar pentru jurnaliști, cu accent pe viitoarele alegeri europene. Printre temele discuțiilor se numără:

• Cât de dezechilibrat este (încă) echilibrul de gen în politică?
• Cum se poate sparge o dată pentru totdeauna plafonul de sticlă în politică? Noua generație va declanșa schimbarea?
• Alegerile europene: Pentru ce vor vota femeile?
• Alegerile europene: Ce oferă grupurile politice femeilor referitor la echilibrul între femei și bărbați și abilitarea femeilor?


Puteți urmări seminarul online pe 5 martie de la ora 14.00 CET.


Alăturați-vă dezbaterii pe social media


Pe 7 martie, de la ora 16.00 CET veți putea să vă alăturați discuțiilor live pe Facebook și Instagram cu deputata Angelika Mlinar (ALDE, Austria). Dumneaei este autoarea rezoluției Parlamentului privind integrarea perspectivei de gen în Parlamentul European.


Pe 8 martie, de la ora 17.00 CET, tot pe Facebook și Instagram vom discuta despre importanța implicării tinerelor femei în politică, cu voluntari #thistimeiamvoting, care au fost foarte activi în difuzarea mesajului despre viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Mai multe informaţii