Statistici privind decesele cauzate de accidente rutiere în UE (infografic)

UE are o reputație destul de bună în privința siguranței rutiere. Aflați date despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în UE în funcție de țară, vârstă, sex și alte criterii.

În fiecare an, mii de oameni își pierd viața sau sunt răniți grav în accidente pe șoselele din UE. Între 2010 și 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Europa a scăzut cu 36%. Comparativ cu 2019, când s-au înregistrat 22.800 de victime, în 2020 și-au pierdut viața cu 4.000 mai puține persoane pe șoselele UE.

Cifrele preliminare arată că 18 state UE au înregistrat cele mai scăzute cifre în privința accidentelor rutiere soldate cu victime.

Suedia are în continuare cele mai sigure drumuri (18 victime la 1 milion de locuitori) în timp ce în România s-a înregistrat cel mai ridicat procent (85 de decese la 1 milion de locuitori). Media în UE este de 42 la milion, comparativ cu media mondială situată la peste 180 la milion.

Impactul traficului scăzut cauzat de pandemie este clar, însă greu de măsurat.

În 2018, 12 % dintre persoanele ucise pe șoselele din Uniune au avut vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, în timp ce numai 8 % din populația europeană face parte din această categorie de vârstă, ceea ce înseamnă că tinerii sunt în mod disproporționat mai susceptibili de a fi implicați într-un accident rutier mortal. Cu toate acestea, numărul deceselor în rândul acestei categorii de vârstă a scăzut cu 43 % începând din 2010.

Proporția deceselor în rândul vârstnicilor (persoanele în vârstă de cel puțin 65 de ani) a crescut de la 22 % în 2010 la 28 % în 2018. Copiii sub 15 ani au reprezentat 2 %.

În trei sferturi (76 %) dintre accidentele rutiere mortale de la nivelul UE au fost implicate victime de sex masculin, un model relativ neschimbat față de 2010 și similar în toate țările UE.

 Infografic prezentând  statistici legate de decese cauzate de accidente rutiere în UE
Statistici privind decesele cauzate de accidente rutiere în UE (infografic)

Ce face UE pentru a îmbunătăți siguranța rutieră

În iulie 2021 deputații din Comisia pentru protecția consumatorilor au aprobat reguli pentru asigurările auto care să protejeze mai bine victimele accidentelor rutiere în UE. Noile reguli mai trebuie aprobate prin votul întregului Parlament, după care statele UE vor avea 2 ani termen să le implementeze.

Pe 5 octombrie 2021 Parlamentul a adoptat rezoluția privind Politica UE pentru siguranță rutieră prin care se stabilesc principalii pași de urmat pentru a se ajunge la zero victime pe șoselele europene până în 2050. Acești pași includ limite de viteză sigure (30km/h în zone rezidențiale), toleranță zero pentru condusul sub influența alcoolului și elemente de siguranță suplimentare integrate în autovehicule și infrastructura rutieră. Această rezoluție este răspunsul la cadrul trasat de Comisia Europeană privind politica UE pentru siguranță rutieră 2021-2030.

La 16 aprilie 2019, deputații în Parlamentul European au adoptat noi norme pentru a conferi un caracter obligatoriu unui număr de 30 de elemente de siguranță avansate, cum ar fi asistența inteligentă pentru controlul vitezei, sistemul de avertizare în caz de distragere a atenției conducătorului auto și sistemul de frânare de urgență. Tehnologiile de siguranță obligatorii ar putea salva peste 25 000 de vieți și ar putea evita cel puțin 140 000 de vătămări grave până în 2038, dat fiind că aproximativ 95 % dintre accidentele rutiere sunt cauzate de o eroare umană.

Pentru a face drumurile mai sigure, UE a consolidat, de asemenea, normele privind gestionarea siguranței infrastructurii și depune eforturi pentru a asigura norme comune pentru vehiculele autonome.