Lupta împotriva cancerului în UE: statistici și acțiuni (infografice)

Lupta împotriva cancerului este una dintre prioritățile UE în domeniul sănătății. Aflați mai multe date din infograficele noaste.

Cancerul nu este neapărat o fatalitate. În UE 40% dintre cazurile de cancer pot fi evitate și se estimează că există peste 12 milioane de supraviețuitori ai acestei maladii. Cercetarea și inovarea în domeniul cancerului s-au numărat întotdeauna printre prioritățile UE în domeniul sănătății.

Citiți mai multe despre ce face UE pentru ameliorarea sănătății publice.


Cele mai întâlnite tipuri de cancer din UE. Principalele cazuri sunt cele la sân, la colon și la prostată.
Tipuri de cancer frecvente în UE

Statistici privind cancerul în UE

Aproape trei milioane de oameni au fost diagnosticați recent cu cancer și 1,27 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE în 2020. Acest lucru face ca boala să reprezinte a doua cauză a mortalității după afecțiunile cardiovasculare.

Cu toate acestea, tratamentele inovatoare și un acces mai bun la îngrijiri medicale permit în ziua de astăzi multor cetățeni europeni să supraviețuiască o vreme îndelungată după ce au fost diagnosticați cu cancer.

Cancerul în UE

  • Europa reprezintă sub 10% din populația lumii, dar numără 25% din totalul de cazuri de cancer la nivel mondial
  • Diferențele între ratele de supraviețuire la cancer între statele membre UE depășesc 25%
  • Aproape 75% dintre cazurile de cancer din UE sunt depistate la persoane de peste 60 de ani
Tipurile de cancer care fac cele mai multe victime în UE. În 2020 cancerele de plămâni, de colon și de sân au dus la decesul celor mai mulți oameni în UE.
Tipurile de cancer cele mai periculoase

Cancerul în vremea Covid


Covid-19 a avut un impact important asupra cazurilor de cancer. Se estimează că 100 de milioane de teste de screening nu au putut fi realizate în Europa în timpul pandemiei și circa 1 milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate. 1 din 5 pacienți oncologici nu a beneficiat la timp de intervenția chirurgicală sau de chimioterapia de care ar fi avut nevoie.


Există și vești cu potențial îmbucurător. Tehnologia ARN mesager folosită la unele dintre vaccinurile împotriva Covid-19 s-ar putea dovedi eficientă în viitoarele medicamente împotriva cancerului, sugerează studii preliminare.


Măsurile UE de luptă împotriva cancerului


UE investește constant în diverse activități, precum proiecte de cercetare, studii clinice și programe de formare în domeniu.

UE completează, totodată, eforturile statelor membre prin:

  • facilitarea cooperării și a schimbului de informații
  • adoptarea de legi pentru combaterea factorilor de risc (cum ar fi tutunul, substanțele cancerigene sau pesticidele)
  • derularea de campanii de sensibilizare

40%

dintre cazurile de cancer pot fi prevenite

Parlamentul a înființat în 2020 o comisie specială pentru lupta împotriva cancerului, cu rolul de a evalua acțiunile UE împotriva cancerului și de a face propuneri de îmbunătățire. Raportul final ce cuprinde recomandările acestei comisii a fost adoptat în sesiunea plenară din februarie 2022.