Impactul producției și deșeurilor textile asupra mediului (infografice)

Cantitatea de haine produse și aruncate rapid (moda de consum) a crescut exponențial. Aflați mai multe despre impactul asupra mediului și soluțiile UE.

Moda de consum (fast fashion) se caracterizează prin apariția constantă de stiluri noi la prețuri foarte scăzute.

Pentru a reduce impactul acestui fenomen asupra mediului, UE dorește să scadă cantitatea deșeurilor textile și să crească durata de viață și nivelul de reciclare a textilelor. Acest lucru face din planul de a atinge o economie circulară până în 2050.

Aflați mai multe despre definiția, importanța și beneficiile economiei circulare.

Infografic care prezintă impactul asupra mediului al consumului de textile per persoană în UE în 2022 (utilizarea pământului, a apei, a materiilor prime și  amprenta de carbon)
Impactul asupra mediului

Supraconsumul de resurse naturale


Producerea materialelor textile necesită un consum ridicat de apă, la care se adaugă terenurile pe care se cultivă bumbacul și restul fibrelor. Se estimează că industria textilă și de îmbrăcăminte la nivel mondial a utilizat 79 de miliarde de metri cubi de apă în 2015 – în timp ce nevoile întregii economii a UE s-au ridicat la 266 de miliarde de metri cubi în 2017. Pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se estimează că sunt folosiți 2 700 de litri de apă dulce – necesarul de apă potabilă al unei persoane timp de 2,5 ani.

Sectorul textil a fost a treia cea mai mare sursă de degradare a apei și de exploatare a terenurilor în 2020. În acel an, a fost nevoie în medie de nouă metri cubi de apă, 400 de metri pătrați de teren și 391 de kilograme de materii prime pentru a produce haine și încălțăminte pentru fiecare cetățean al UE.


Poluarea apei


Se estimează că industria textilă este responsabilă de circa 20 % din poluarea globală a apei curate, din cauza produselor de vopsire și finisare.

Spălatul hainelor din materiale sintetice generează 35 % din microplasticele primare care ajung în mediul înconjurător. O singură încărcătură de rufe din poliester în mașina de spălat poate elibera 700 000 de microfibre de plastic care pot ajunge în lanțul alimentar.

Majoritatea microplasticelor provenind din textile este eliberată în timpul primelor spălări. Moda de consum se bazează pe producția de masă, prețuri foarte mici și volume mari de haine vândute, ceea ce înseamnă foarte multe prime spălări.

Spălarea produselor sintetice a cauzat acumularea a peste 14 milioane de tone de microplastice pe fundul oceanelor. În plus, poluarea generată de producerea hainelor are un impact devastator asupra sănătății oamenilor, animalelor și ecosistemelor din zonele unde sunt amplasate fabricile.


Emisii de gaze cu efect de seră


Se estimează că industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc.


Potrivit Agenției Europene de Mediu, produsele textile achiziționate în UE în 2020 au generat circa 270 kg de emisii de CO2 pe persoană. Asta înseamnă că produsele textile consumate în UE au generat 121 milioane de tone de gaze cu efect de seră.

Deșeurile textile ajung la groapa de gunoi


S-a schimbat și modul în care oamenii elimină hainele pe care nu le mai poartă: acestea nu mai sunt donate, ci aruncate la gunoi. Mai puțin de jumătate din hainele folosite sunt colectate pentru refolosire sau reciclare, și numai 1% sunt reciclate în haine noi, deoarece tehnologiile care permit transformarea hainelor în fibre virgine doar acum încep să apară.

Între 2000 și 2015 producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut.

Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an. Hainele uzate pot fi exportate în afara UE, dar în cea mai mare parte (87 %) sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri.


Proliferarea modei de consum a fost determinată în parte de rețelele sociale și de industria modei care a împins tendințele modei către mai mulți consumatori într-un ritm mai rapid decât în trecut.

Noile strategii de abordare a acestei probleme includ dezvoltarea de noi modele de afaceri pentru închirierea de îmbrăcăminte, proiectarea produselor într-un mod care să faciliteze reutilizarea și reciclarea (modă circulară), convingerea consumatorilor să cumpere mai puține haine de mai bună calitate (modă lentă) și, în general, orientarea comportamentului consumatorilor către opțiuni mai durabile.

Infografic care arată creșterea producției textile de-a lungul timpului (58 milioane de tone în 2000, 109 milioane de tone în 2020 și estimarea de 145 milioane de tone până în 2030).
textilewaste-ro_textile production.png

Reducerea deșeurilor textile din UE

Strategia UE pentru textile durabile și modă circulară


În cadrul planului de acțiune privind economia circulară, Comisia Europeană a prezentat în martie 2022 o nouă strategie care să facă textilele mai durabile, mai ușor de reparat, refolosit și reciclat. De asemenea, sunt incluse măsuri de combatere a fenomenului modei de consum și de stimulare a inovației în acest sector.

Noua strategie include cerințe de ecodesign, informații mai clare și un pașaport digital pentru produsele textile. Companiile sunt chemate să își asume responsabilitatea și să acționeze pentru a-și reduce amprenta de carbon și asupra mediului.

UE trebuie să oblige prin lege producătorii și marile companii din industria modei să funcționeze într-un mod mai sustenabil. Oamenii și planeta sunt mai importanți decât profiturile din industria textilă.
Delara Burkhardt (eurodeputată responsabilă de raportul privind textilele durabile - S&D, Germania)

Pe 1 iunie, eurodeputații au înaintat propuneri de măsuri mai dure ale UE pentru a opri producția și consumul excesiv de textile. Raportul Parlamentului solicită ca textilele să fie produse respectând drepturile omului, drepturile sociale și de muncă, precum și mediul și bunăstarea animalelor.

Măsurile existente în UE privind deșeurile textile


În temeiul Directivei privind deșeurile aprobate de Parlamentul European în 2018, țările din UE sunt obligate ca până în 2025 să introducă colectarea separată a deșeurilor textile. Noua strategie a Comisiei conține și măsuri care contribuie la reducerea substanțelor chimice periculoase, cere producătorilor să își asume responsabilitatea pentru întreg lanțul de producție, inclusiv pentru deșeuri, și îi ajută pe consumatori să aleagă materiale textile sustenabile.


Uniunea are o etichetă ecologică a UE, pe care producătorii care respectă criteriile ecologice o pot aplica pe produsele lor, aceasta fiind garanția pentru uzul limitat de substanțe periculoase și o poluare redusă a apelor și a aerului.


UE a introdus, de asemenea, o serie de măsuri pentru a atenua impactul deșeurilor textile asupra mediului. Programul Orizont 2020 finanțează RESYNTEX, un proiect care utilizează reciclarea chimică și care ar trebui să ofere un model de afaceri pentru viitorul industriei textile.

Un model mai durabil de producție a textilelor are totodată potențialul de a impulsiona economia. „Europa trece printr-o criză economică și sanitară fără precedent, care scoate la iveală fragilitatea lanțurilor noastre de aprovizionare globale”, a declarat Jan Huitema, eurodeputat din Olanda. „Stimularea unor modele de afaceri noi și inovatoare va genera, la rândul ei, noi oportunități de creștere economică și de creare de locuri de muncă necesare pentru redresarea Europei.”

Mai multe despre deșeuri în UE