Pe agendă: certificatul Covid-19, Erasmus+, tranziția verde

În sesiunea plenară din 17-20 mai, eurodeputații urmează să aprobe noul program Erasmus+, finanțarea pentru tranziția la o economie verde și susținerea sectorului cultural

Urmează în plen: programe pentru tineri, eliminarea carbonului din economie și susținerea culturii

În afara sesiunii plenare, negociatori din partea Parlamentului, Consiliului și Comisiei se vor întâlni pentru a definitiva un acord pentru certificatul Covid-19 care va facilita călătoriile în UE din această vară. Certificatul UE va indica dacă cineva a fost vaccinat, și-a revenit după Covid sau are un test negativ recent.

Parlamentul va lua în calcul o propunere de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile Covid-19.

Tot în Parlament se va vota noul program Erasmus+ 2021-2027 în valoare de 26 miliarde EUR, ce va da ocazia mai multor oameni să beneficieze de mobilitate și studii în afara țării, inclusiv persoanelor cu dizabilități, persoanelor afectate de sărăcie, celor care trăiesc în zone izolate sau migranților.


Europarlamentarii vor supune la vot și Fondul pentru o tranziție justă, un pachet în valoare de 17,5 miliarde EUR destinat regiunilor europene pentru a le ajuta să facă tranziția spre o economie verde. Prin acest fond se pot finanța de la micro-întreprinderi și institute de cercetare, la servicii de asistență pentru căutarea unui loc de muncă și recalificare profesională.


Sectorul cultural a fost puternic afectat de pandemia Covid-19. Programul Europa creativă va aduce investiții de 2,2 miliarde de EUR în sectoarele cultural și creativ, incluzând susținere pentru sectorul concertelor muzicale. 


Parlamentarii doresc să adopte programul 2021-2027 al Corpului european de solidaritate, pentru susținerea activităților de voluntariat ale tinerilor în UE și în afara acesteia. 


Deputații europeni vor discuta conflictul israelo-palestinian, după ciocnirile din ultimele zile - unele din cele mai violente din ultimii ani.


Propunerile Parlamentului pentru decarbonizarea sistemului energetic, a sectoarelor industriei și transporturilor vor fi prezentate în cadrul aceleiași sesiuni plenare din mai. Deputații susțin că hidrogenul produs din surse regenerabile este una din soluțiile atingerii neutralității climatice.

Europarlamentarii vor susține găsirea unor noi opțiuni legale pentru ca oamenii din afara UE să poată lucra aici în domenii unde nu există suficientă forță de muncă, și pentru a reduce astfel migrația ilegală. În plus, se va vota un raport care critică UE și anumite state membre UE pentru folosirea excesivă a acordurilor informale de repatriere și reintegrare a migranților ilegali.


Parlamentul va solicita mai multă susținere pentru inovația digitală și folosirea inteligenței artificiale printr-o rezoluție privind viitorul digital al Europei.


Alte puncte pe agendă


Urmăriți sesiunea plenară