Fondul Social pentru Climă: ideile Parlamentului pentru o tranziție energetică justă
UE își dorește o tranziție energetică justă. Aflați cum va ajuta Fondul Social pentru Climă gospodăriile expuse la sărăcie urmare a tranziției energetice.
În cadrul eforturilor de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, UE a introdus măsuri suplimentare pentru reducerea emisiilor în construcții și transport. Noile reguli vor stimula cetățenii și companiile europene să investească în surse alternative de energie, în izolare termică mai bună și într-un transport curat.
Pentru a se asigura că tranziția climatică va fi echitabilă și incluzivă, UE a creat Fondul social pentru climă. Fondul va ajuta gospodăriile vulnerabile, întreprinderile mici și utilizatorii mijloacelor de transport, care sunt în special afectați de sărăcia energetică și de transport.
Înființarea fondului face parte din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”, care urmărește atingerea obiectivelor Pactului Verde european, printre care se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030
Aflați ce face UE pentru a reduce emisiile de carbon.
Combaterea sărăciei energetice
Propunerea, elaborată de comisiile pentru mediu și cea pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale ale Parlamentului, își propune să stabilească definiții comune în întreaga UE pentru sărăcia energetică și sărăcia de mobilitate.
Sărăcia energetică se referă la gospodăriile care nu pot avea acces la servicii de energie esențiale care permit un nivel de trai decent. Sărăcia de mobilitate se referă la gospodăriile care se confruntă cu costuri mari pentru transport sau care au acces restrâns la moduri de transport accesibile.
În timpul negocierilor, Parlamentul a dorit să răspundă în mod special provocărilor cu care se confruntă insulele, regiunile muntoase și zonele mai puțin dezvoltate și îndepărtate. De asemenea, a cerut blocarea accesului la acest fond pentru țările care nu respectă drepturile fundamentale sau statul de drept.
La cererea Parlamentului, Fondul social pentru climă va începe în 2026, cu un an înainte ca Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii să fie extins pentru a acoperi clădirile și transportul rutier. Dacă prețurile la energie sunt excepțional de mari, această extindere se poate amâna cu un an.
O parte din Fondul social pentru climă va fi finanțat prin licitarea cotelor provenite din extinderea Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (până la 65 de miliarde de euro), iar încă 25% din acesta va fi acoperit din resurse naționale (în valoare totală estimată de 86,7 miliarde de euro) .
Sprijinul se va acorda doar acelor măsuri și investiții care respectă principiul de a „nu produce un rău semnificativ” și urmăresc reducerea dependenței de combustibilii fosili.
După ce a ajuns la un acord cu țările UE în decembrie pentru a crea acest nou fond în 2026, Parlamentul l-a adoptat în aprilie 2023. Acesta a devenit aplicabil și obligatoriu din punct de vedere juridic în mai 2023.
Cum vă poate ajuta Fondul social pentru climă?
Fondul social pentru climă trebuie să finanțeze măsuri concrete pentru combaterea sărăciei energetice și de mobilitate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:
- Reducerea taxelor și impozitelor pe energie sau oferirea altor forme de sprijin direct pentru a face față creșterii prețurilor la transportul rutier și la combustibilul pentru încălzire. Această măsură ar urma să fie eliminată treptat până la sfârșitul anului 2032.
- Stimulente pentru renovarea clădirilor și pentru trecerea la surse regenerabile de energie în construcții.
- Stimulente pentru trecerea de la transportul privat la cel public, mașini partajate sau mersul cu bicicleta.
- Sprijin pentru dezvoltarea unei piețe second-hand pentru vehicule electrice.