Eurodeputații cer acțiune pentru protejarea sănătății mintale
O creștere a problemelor de sănătate mintală poate indica o viitoare criză de sănătate. De aceea deputații vor să acționăm acum.
Sănătatea mintală a devenit o problemă majoră de sănătate publică și un motiv de îngrijorare economică și socială în UE. Ea reprezintă, totodată, o problemă de muncă, întrucât condițiile de lucru precare, cum ar fi volumul excesiv de muncă, nesiguranța locului de muncă, hărțuirea și discriminarea, reprezintă un risc pentru sănătatea mintală a lucrătorilor.
Parlamentul cere o strategie integrată a UE privind sănătatea mintală
Comisia Europeană a propus un plan pentru a aborda sănătatea mintală în junie 2023. Ca răspuns, în decembrie 2023 eurodeputații au cerut Comisiei să conceapă o strategie pe termen lung cuprinzătoare și integrată privind sănătatea mintală în UE.
Rezoluția Parlamentului a îndemnat statele membre să acorde prioritate și să îmbunătățească accesul la serviciile de sănătate mintală pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii, adolescenții, adulții tineri, persoanele LGBTQIA+, pacienții cu afecțiuni cronice și dizabilități, persoanele în vârstă, migranții și minoritățile etnice.
Sănătatea mintală este încă stigmatizată, de aceea eurodeputații au relevat nevoia urgentă de a dezvolta și implementa campanii de informare, de conștientizare și de a promova discuții deschise despre afecțiunile de sănătate mintală.
Deputații au insistat, de asemenea, că toți cetățenii UE trebuie să aibă acces la întreaga gamă de servicii de sănătate mintală de calitate, fără a se confrunta cu dificultăți financiare și administrative.
Impactul Covid-19 asupra sănătății mintale
Riscurile psihosociale legate de muncă au crescut în urma pandemiei Covid-19 izbucnite în 2020 și a crizei economice care i-a urmat. Acestea au avut un impact imens asupra sănătății mintale și bunăstării tuturor, ducând la cote crescute de stres, anxietate și depresie.
Cu toate acestea, sănătatea mintală nu este tratată ca o prioritate în același mod ca sănătatea fizică, afirmă Parlamentul într-o rezoluție privind sănătatea mintală în lumea muncii digitale adoptat pe 5 iulie 2022.
Prevenirea problemelor de sănătate mintală legate de muncă
Rezoluția adoptată de Parlament în 2022 solicită instituțiilor și țărilor UE să recunoască nivelul ridicat al problemelor de sănătate mintală legate de muncă și să găsească modalități de a ajuta la prevenirea acestora. De asemenea, subliniază necesitatea de a eradica violența, discriminarea și hărțuirea la locul de muncă.
Parlamentul a mai recomandat ore de lucru flexibile pentru a ajuta la atenuarea stresului legat de muncă, educație în domeniul sănătății mintale și formare pentru angajatori.
Europarlamentarii au recunoscut sănătatea mintală ca un drept fundamental al omului și au cerut un plan de acțiune al UE pentru sănătate mintală într-o rezoluție privind strategia de sănătate publică a UE post Covid-19, adoptată în iulie 2020.
În 2021, europarlamentarii au solicitat recunoașterea dreptului de a se deconecta de la serviciu în afara programului de lucru, fără repercusiuni negative.
Citiți mai multe despre sănătatea mintală
- Briefing: Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2024: 10 octombrie (EN)
- Comisia Europeană: O abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală Se deschide într-o fereastră nouă
- Briefing: sănătatea mintală și reziliența în timpul pandemiei de Covid-19 în UE (EN) (martie 2022)
- Munca la distanță, îngrijirea neremunerată și sănătatea mintală în timpul Covid-19
- Studiu: sănătatea mintală și pandemia (EN) (iulie 2021)