Parlamentul își întărește integritatea, independența și responsabilitatea
În ultimele luni a fost adoptat un set de reforme ample care vizează consolidarea integrității, independenței și răspunderii, protejând în același timp mandatul liber al eurodeputaților.
Aceste măsuri urmăresc să consolideze integritatea și să înlăture anumite lacune pentru a proteja instituția și membrii săi de încercările de intervenții în activitatea Parlamentului.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat: „Reformele pe care le-am pus în aplicare în ultimele luni sporesc integritatea sistemelor Parlamentului, fac procesul decizional mai transparent și consolidează Parlamentul în ansamblu. Dorim să întărim încrederea cetățenilor europeni și să reafirmăm statutul de instituție deschisă al Parlamentului European. Anul viitor vom reveni cu un Parlament mai modern și mai eficient.”
Acoperirea lacunelor
Măsurile, adoptate în urma rezoluțiilor din decembrie 2022 și februarie 2023, răspund solicitărilor de creștere a transparenței și responsabilității cât și pentru o mai solidă cultură a securității împotriva tentativelor de ingerințe străine.
Biroul a aprobat reguli revizuite privind foștii membri (o nouă politică privind ușile rotative), noi reguli privind accesul în Parlament și obligațiile de transparență privind participarea reprezentanților unor grupuri de interese la evenimentele organizate în incinta Parlamentului. De asemenea, a convenit asupra unei revizuiri a normelor interne privind denunțarea neregulilor.
Parlamentul și-a consolidat, totodată, cooperarea cu autoritățile naționale judiciare și de aplicare a legii, acționând rapid la cererile acestora, printre altele de ridicare a imunității parlamentare.
Pe de altă parte, liderii grupurilor au clarificat regulile privind dezbaterile de urgență privind drepturile omului în plen pentru a proteja procedura de ingerințe nejustificate. Liderii de grup din Conferința președinților au aprobat linii directoare pentru a sprijini deputații europeni și personalul în relațiile lor cu reprezentanții țărilor terțe (diplomați și emisari de stat). În fine, Parlamentul a primit răspuns la solicitarea sa pentru un organism de etică al UE ambițios și independent, iar Comisia a prezentat propunerea de acord interinstituțional. Președinta a preluat inițiativa negocierilor pentru un rezultat care să reflecte ambițiile Parlamentului.
În paralel, în septembrie 2023 au fost adoptate modificări ale regulamentului de procedură al Parlamentului. Acestea includ: o interdicție mai puternică a tuturor activităților eurodeputaților care constituie lobby; mai multă transparență în ceea ce privește ideile, sugestiile și contribuțiile actorilor externi; sancțiuni mai aspre pentru încălcarea codului de conduită; o sferă mai largă a declarațiilor obligatorii ale deputaților privind întâlnirile cu terții; reguli mai clare pentru a ajuta la evitarea conflictelor de interese și o transparență sporită în declarațiile financiare ale parlamentarilor, inclusiv declarații de avere la începutul și sfârșitul fiecărui mandat.
În plus, au fost adoptate reguli mai stricte cu privire la acceptarea de către deputați a cadourilor și la declararea costurilor de călătorie și diurnelor acoperite de către terți, precum și o interdicție de a intra în contact cu foști europarlamentari timp de șase luni de la plecarea acestora din PE. Rolul comitetului consultativ privind codul de conduită va fi, de asemenea, întărit.
Alte recomandări
Alte măsuri pe termen mediu și lung, propuse de comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea, au fost dezbătute și votate în cadrul sesiunii plenare din iulie 2023.
Acces facil la informație
Site-ul web al Parlamentului oferă acum informații centralizate și ușor accesibile legate de integritatea activității parlamentare, sub o secțiune numită Transparență și Etică.
Progrese în politicile împotriva hărțuirii
Președinta Metsola a mandatat chestorii să elaboreze propuneri de întărire a politicilor Parlamentului împotriva hărțuirii. Biroul a decis la 10 iulie să înființeze un serviciu de mediere și și-a acordat sprijinul politic introducerii formării obligatorii pentru eurodeputați. De asemenea, Biroul a convenit să îmbunătățească procedura actuală a Comitetului consultativ care se ocupă de plângerile de hărțuire ce implică europarlamentarii.
Conștientizare și formare
Pentru a acompania toate schimbările și pentru a asigura implementarea lor corespunzătoare, Parlamentul desfășoară campanii regulate de conștientizare cu privire la obligații pentru eurodeputați și personal. Se oferă instruire dedicată personalului și deputaților pentru a se asigura că toată lumea are o înțelegere clară a cerințelor de etică și transparență în vigoare și a proteja integritatea activității parlamentare.
Modernizarea modului de lucru al Parlamentului
În plus, în ianuarie 2023, Conferința președinților a lansat o reformă mai amplă a modului de lucru al Parlamentului, care acoperă dimensiunile legislativă, bugetară, de control, externă și în plen ale activității Parlamentului.