Legislatura următoare: la ce legi va continua să lucreze Parlamentul?

10 legi pe care noul Parlament European urmează să le abordeze după alegerile europene din 6-9 iunie.

În timpul mandatului de cinci ani, actualul Parlament European a lucrat la modificarea și adoptarea unor legi care să vă facă viața mai bună. Cu toate acestea, elaborarea unor acte legislative importante nu a putut fi dusă la bun sfârșit și va trebui continuată după alegerile europene din 6-9 iunie. Citiți despre câteva dosare legislative importante aflate în curs.

Informații suplimentare

Un angajat se plimbă în atelierul de la "Forges de Tarbes", care produce obuze de 155 mm, muniția pentru tunurile de artilerie franceză Caesar folosite de forțele armate ucrainene, la Tarbes, în sud-vestul Franței, la 4 aprilie 2023. La aproape doi ani de la dificultățile financiare care au dus la restructurarea repetată a "Forges de Tarbes" și la intrarea în lichidare judiciară, fabrica și-a văzut activitatea revitalizată de conflictul din Ucraina, în condițiile în care cererea de obuze de 155 mm depășește oferta disponibilă.
Lionel BONAVENTURE / AFP
Noul Parlament European va continua să lucreze la numeroase legi importante, inclusiv pentru încurajarea industriei de apărare.

Afaceri externe și apărare


Impulsionarea industriei de apărare


În martie 2024, Comisia Europeană a propus un nou regulament pentru a asigura disponibilitatea și  livrarea la timp a produselor de apărare. Programul european pentru industria de apărare (EDIP) ar trebui să folosească 1,5 miliarde EUR din bugetul UE între 2025 și 2027. Acesta completează măsurile existente pe termen scurt de intensificare a producției de apărare și reprezintă un răspuns pe termen lung la provocările geopolitice, cum este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Noul Parlament European va lucra la această propunere.

Tranziția digitală


Daunele cauzate de inteligența artificială


Inteligența artificială (IA) este din ce în ce mai utilizată în multe sectoare și dispozitive, cum ar fi instrumentele de diagnosticare a bolilor sau sistemele de conducere autonomă. Dar cine este responsabil pentru daunele cauzate de IA dacă ceva nu merge bine? Directiva privind răspunderea IA intenționează să reglementeze acest aspect, asigurându-se că persoanele prejudiciate de sistemele care utilizează IA beneficiază de același nivel de protecție ca și persoanele prejudiciate de alte tehnologii. Această directivă ar avea ca punct de pornire primul set cuprinzător de norme din lume care reglementează IA, adoptat de Parlament în martie 2024.

Pisicile așteaptă în cuștile Ligii pentru bunăstarea animalelor (LPA), în condițiile în care peste 8.000 de animale au fost abandonate de la începutul verii, în Lille, la 10 august 2019. Rata abandonului de animale a crescut cu 28% din ianuarie 2019, potrivit Societății de Protecție a Animalelor (SPA), un record pentru Europa.
Philippe HUGUEN / AFP
Noul Parlament European va lucra la stabilirea unor standarde de bunăstare valabile la nivelul UE pentru câini și pisici

Politici privind consumatorii și sănătatea


Bunăstarea pisicilor și câinilor


Regulile care protejează bunăstarea câinilor și pisicilor nu sunt armonizate la nivelul UE. De aceea, Comisia Europeană a propus o nouă lege în decembrie 2023 care stabilește standardele UE pentru creșterea, adăpostirea și manipularea acestor animale de companie. Acestea vor acoperi unitățile de reproducție, magazinele de animale de companie și adăposturile. Legea dorește să combată comerțul ilegal cu câini și pisici prin introducerea identificării și înregistrării obligatorii pentru a crește trasabilitatea animalelor.

Design generator de dependență


Din cauza preocupărilor legate de impactul rețelelor sociale asupra sănătății utilizatorilor, în special a minorilor, Parlamentul a îndemnat Comisia Europeană, în decembrie 2023, să propună noi norme ale UE pentru combaterea dependenței digitale. Potrivit Parlamentului, noile norme ar trebui să interzică platformelor să utilizeze tehnici care creează dependență, cum ar fi derularea la nesfârșit (infinite scroll). În prezent, Comisia evaluează necesitatea acestei legislații.

Redresarea economică și socială


Protejarea investitorilor de retail


Noul Parlament va continua să lucreze la un pachet de legi care protejează investitorii de retail. Acest pachet urmărește să faciliteze și să ofere mai multă siguranță în ceea ce privește investițiile și să ofere informații mai clare în vederea luării deciziilor de investiții. În aprilie 2024, Parlamentul a decis să înceapă negocierile cu Consiliul cu privire la pachet.

Dreptul de a se deconecta


În 2021, Parlamentul a solicitat Comisiei să prezinte o propunere privind dreptul de a se deconecta de la lucru. Aceasta ar trebui să protejeze dreptul angajaților de a lua pauză de la muncă în afara programului de lucru. În aprilie 2024, Comisia a lansat o consultare pe această temă cu partenerii sociali.

O fotografie realizată la 23 octombrie 2012 în Morsbach, în vestul Franței, arată deșeuri de produse alimentare stocate la fabrica Methavalor pentru a produce metan înainte de a fi transformate în combustibil biogaz pentru compania GNVert, o filială a grupului energetic francez GDF Suez. FOTO AFP / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Următorul Parlament European va continua să lucreze la reducerea deșeurilor din sectorul textil și alimentar

Pactul Verde


Deșeurile alimentare și textile


În martie 2024, Parlamentul a adoptat propunerile sale de întărire a normelor UE pentru reducerea deșeurilor textile și a deșeurilor alimentare. Deputații europeni doresc reducerea risipei de alimente până la sfârșitul anului 2030 într-o măsură mai mare decât obiectivele propuse de Comisia Europeană. Potrivit legii preconizate, producătorii ar urma să acopere costurile de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor textile.

Parlamentul dorește ca normele să se extindă la mai multe tipuri de produse. Negocierile pe această legislație cu țările UE în cadrul Consiliului vor fi purtate de noul Parlament.


Obiectivele climatice pentru 2040


Combaterea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate pentru cetățenii UE. Parlamentul a dat putere de lege obiectivului UE de a deveni neutră din punct de vedere al climei până în 2050. Totodată, a elaborat numeroase legi pentru a se asigura că UE este în măsură să atingă obiectivul. Există un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor pentru 2030, dar în următorul mandat deputații europeni vor încerca să convină asupra obiectivelor climatice pentru 2040.

Azil și migrație

Prevenirea traficului de migranți


Pentru a combate introducerea ilegală de migranți și traficul de persoane, Parlamentul va depune eforturi pentru a stimula cooperarea polițienească în ceea ce privește prevenirea, depistarea și investigarea acestor infracțiuni și pentru a consolida rolul Europol. Pachetul legislativ, propus de Comisie în noiembrie 2023, include, de asemenea, măsuri împotriva traficanților de persoane sau grupărilor criminale.

Democrație și stat de drept


Cadrul legislativ anti-corupție


Conform unui sondaj din 2023, 70% dintre cetățenii UE cred despre corupție că este larg răspândită în țara lor. În următorul mandat, Parlamentul va continua să lucreze la consolidarea regulilor împotriva factorilor de decizie corupți la toate nivelurile din UE.


Eurodeputații doresc ca factorii de decizie de top din UE, inclusiv ei înșiși, comisarii și președintele Consiliului European, să fie supuși unor reguli mai stricte și unor pedepse mai aspre pentru fapte de corupție.