„Democrația este vie”: o privire retrospectivă asupra alegerilor europene din 2024

Alegerile europene din 2024 s-au încheiat. Iată tot ce trebuie să știți, de la campania de informare a Parlamentului, la rezultatele alegerilor și pașii următori.

Roberta Metsola în seara alegerilor la Parlametul European din Bruxelles
Roberta Metsola în seara alegerilor la Parlametul European din Bruxelles

Între 6-9 iunie 2024, milioane de cetățeni din UE au votat la alegerile europene pentru a alege cine îi va reprezenta în Parlamentul European.


Procesul electoral a culminat cu seara alegerilor din sala plenară a Parlamentului European din Bruxelles, acolo unde sute de jurnaliști au preluat anunțurile privind rezultatele parțiale.


După ce au început să sosească rezultatele, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, a rezumat derularea alegerilor declarând: "Democrația este vie, iar Parlamentul nostru va fi unul constructiv care va continua să lucreze pentru toți europenii".

La sfârșitul serii, a fost publicată o proiecție privind componența noului Parlament, bazată pe rezultatele parțiale din 23 de țări, precum și pe estimări și date pre-electorale din celelalte patru țări


Cifrele preliminare, prezentate în aceeași seară, estimează prezența la vot la aproximativ 51%, similară prezenței înregistrate în 2019.


Rezultatele alegerilor


Pentru informații privind țările UE luate individual, precum și cifre globale la nivelul UE consultați portalul cu rezultatele alegerilor.


Parlamentul European va continua să colecteze și să publice datele pe măsură ce acestea devin disponibile în statele UE. Este posibil ca până la aflarea rezultatelor finale să mai dureze câteva săptămâni.

Ce se întâmplă după sfârșitul alegerilor europene


Acum că alegerile europene din 2024 s-au încheiat și rezultatele parțiale sunt cunoscute, vor începe lucrările pentru formarea noului Parlament, aprobarea noii Comisii Europene și reluarea modificării și votării noii legislații a UE.


În săptămânile care urmează alegerilor din 6-9 iunie, eurodeputații nou-aleși vor forma grupuri politice în funcție de convingeri și afinități politice. În perioada 16-19 iulie, deputații europeni se vor reuni pentru sesiunea constitutivă în cadrul căreia vor vota conducerea Parlamentului, alegând inclusiv președintele.


În cadrul alegerilor, partidele politice europene au prezentat candidați cap de listă pentru postul de președinte al Comisiei Europene. Rezultatul alegerilor va juca un rol important în luarea deciziei privind cine va ocupa acest post.


Europarlamentarii vor vota pentru alegerea noului președinte al Comisiei Europene, nominalizat de liderii țărilor UE.


Parlamentul va organiza audieri cu viitorii comisari pentru a evalua adecvarea acestora pentru portofoliile propuse. Această etapă va fi urmată de un vot în plen, în cadrul căruia eurodeputații vor trebui să decidă dacă aprobă componența Comisiei în ansamblu.

Susținere din partea societății civile și companiilor


Personalități marcante din mediul de afaceri, domeniul cultural și sectorul non-profit din Europa s-au alăturat campaniei de sensibilizare a publicului cu privire la importanța alegerilor și pentru a-i încuraja pe cetățeni să voteze.

Peste 500 de organizații-umbrelă paneuropene și multe altele la nivel național au promovat campania #UseYourVote prin intermediul rețelelor lor, prin propriile campanii sau pe canalele lor de comunicare socială.

Cu ocazia Zilei Europei, pe 9 mai, clădiri importante din întreaga Europă au fost iluminate în culorile drapelului UE pentru a sensibiliza publicul cu privire la alegerile europene.

În plus, comunitatea impreuna-in.eu, care a depășit 200 000 de membri, a contribuit la sensibilizarea publicului cu privire la alegerile europene. Derulat de Parlamentul European, proiectul impreuna-in.eu își propune să implice cetățenii în viața democratică a Europei și, în special, să îi încurajeze să participe activ la democrație.

Mai multe informații

Campania folosește-ți votul


Parlamentul a derulat campania „Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine” pentru a încuraja oamenii să voteze.


O parte esențială a campaniei a fost reprezentată de un scurt material video care evidențiază importanța votului și a protejării democrației. Acesta a fost vizionat de peste 500 de milioane de ori.

Clipul „Folosește-ți votul” prezintă mărturii ale unor cetățeni în vârstă din diferite țări ale UE, care transmit generațiilor următoare poveștile lor despre democrație și subliniază faptul că democrația și votul nu sunt un dat.


Vizionați aici clipul „Folosește-ți votul”.

Combaterea dezinformării


Instituțiile UE au jucat, de asemenea, un rol activ în apărarea alegerilor europene împotriva dezinformării și a manipulării informațiilor care amenință democrația europeană.


Potrivit unui sondaj Eurobarometru, 81 % dintre cetățenii UE sunt de acord că știrile sau informațiile care denaturează realitatea sau sunt false reprezintă o problemă pentru democrație.


Parlamentul a colaborat cu alte instituții ale UE, cu autoritățile naționale, cu mass-media, cu verificatorii veridicității informațiilor și cu societatea civilă pentru a face schimb de informații, de bune practici și pentru a-și coordona reacțiiile.

Alegerile europene 2024