Construirea păcii: rolul femeilor și creșterea implicării acestora
Deși femeile pot contribui la o pace durabilă, puține dintre acestea sunt implicate în negocierile pentru pace. Aflați cum dorește Parlamentul European să schimbe această situație.
Cuprins
- Ce împiedică femeile să aibă un rol activ în menținerea păcii?
- Prea puține femei în funcții de conducere
- Parlamentul și promovarea femeilor în consolidarea păcii
- Agenda Femei, Pace și Securitate
- Conferința Parlamentului dedicată femeilor din domeniul apărării și păcii
- Femei active în domeniul apărării, securității și consolidării păcii
- Alte modalități prin care Parlamentul European promovează drepturile femeilor
Studiile au arătat că acordurile de pace încheiate cu participarea activă a femeilor au șanse mai mari să fie durabile și eficiente. Societățile care pun accent pe atingerea egalității de gen se bucură, de asemenea, de o sănătate mai bună, de o creștere economică mai puternică și de o securitate sporită.
În ciuda acestui fapt, numărul femeilor implicate în negocierile de pace și în misiunile de consolidare a păcii a fost scăzut în trecut și a înregistrat doar progrese lente în ultimii ani.
Parlamentul European a găzduit o conferință cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii în cadrul căreia s-au abordat modalități de a consolida rolul femeilor în construirea păcii.
Ce împiedică femeile să aibă un rol activ în menținerea păcii?
Deși femeile pot aduce o contribuție importantă la pace, ele sunt adesea lăsate în plan secund la masa negocierilor.
Atunci când se negociază încetarea focului sau reducerea violenței, de obicei, negocierile sunt purtate de părțile beligerante. Însă obținerea păcii pe termen lung și a unor comunități mai reziliente este legată de construirea unui mediu sigur și de reluarea activității socioeconomice. Femeile pot sprijini soluțiile de pace durabile și reconcilierea colectivă.
Inegalitățile economice sau juridice din unele societăți pot, de asemenea, împiedica femeile să participe la acordurile de pace. Dacă femeile au același statut juridic ca bărbații și sunt considerate independente din punct de vedere financiar, antreprenori și investitori de succes, acestea pot avea și un rol semnificativ în restabilirea păcii.
Prea puține femei în funcții de conducere
Sunt încă puține femei care participă la structurile decizionale naționale, regionale și internaționale. Femeile sunt absente din cele mai înalte poziții de comandă ale operațiunilor și misiunilor militare ale UE și foarte puține au fost numite șefi ai misiunilor civile ale UE.
O rezoluție adoptată de Parlamentul European în octombrie 2020 privind rolul femeilor în politica externă și de securitate a UE arată că femeile au reprezentat doar 13% dintre negociatori în cadrul proceselor majore de pace din 1992 până în 2018, 4% dintre semnatari și 3% dintre mediatori.
Rezoluția a subliniat importanța femeilor în promovarea dialogului, consolidarea păcii și oferirea unor perspective diferite asupra semnificației păcii și securității.
Parlamentul și promovarea femeilor în consolidarea păcii
Parlamentul European sprijină participarea activă a femeilor la consolidarea păcii. Într-o rezoluție din decembrie 2024, deputații europeni au solicitat o politică externă, de securitate și de dezvoltare a UE care să ia în considerare vocile femeilor.
Tot în 2024, mișcarea arabo-israeliană „Women Wage Peace” și mișcarea palestiniană „Women of the Sun” au fost alese de eurodeputați printre cei trei finaliști ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. Cele două organizații lucrează împreună pentru o soluție pașnică și respectuoasă la conflictul dintre Israel și palestinieni.
O altă rezoluție, adoptată de Parlament în martie 2022, a subliniat contribuția importantă a femeilor și a societății civile la promovarea dialogului pentru pace și la oferirea unor perspective diferite asupra semnificației păcii și securității, în special în prevenirea și soluționarea conflictelor și în reconstrucția post-conflict.
Rezoluția Parlamentului din octombrie 2020, care a examinat rolul femeilor în politica externă și de securitate a UE, a solicitat Comisiei Europene, Serviciului European de Acțiune Externă și delegațiilor UE din întreaga lume să recunoască fetele și femeile ca factori ai schimbării. Deputații europeni au subliniat rolul pozitiv al femeilor în realizarea păcii durabile și a coeziunii sociale.
Agenda Femei, Pace și Securitate
În 2000, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluția 1325, care a stabilit Agenda privind femeile, pacea și securitatea. Acest document îndeamnă la respectarea și asigurarea drepturilor, posibilității de a alege liber și protecției femeilor și fetelor din întreaga lume, în orice moment.
UE adoptă planuri de acțiune de gen pentru a promova egalitatea de gen și emanciparea femeilor prin toate acțiunile externe ale Uniunii Europene. Aceste planuri includ, de asemenea, eforturi de promovare a agendei privind femeile, pacea și securitatea.
În rezoluția din martie 2022 privind planul de acțiune în curs privind egalitatea de gen, Parlamentul a solicitat UE să sprijine inițiativele locale de consolidare a păcii conduse de femei și de activistele pentru drepturile omului.
Conferința Parlamentului dedicată femeilor din domeniul apărării și păcii
Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European a folosit ocazia Zilei Internaționale a Femeii în 2025 pentru a organiza, la 6 martie, o conferință privind rolul femeilor în apărare, securitate și consolidarea păcii.
Reprezentanți ai țărilor UE, ai instituțiilor europene, membri ai Parlamentului European și ai parlamentelor naționale s-au întâlnit pentru a discuta diferitele moduri în care femeile pot contribui la combaterea inegalităților și la responsabilizarea generațiilor viitoare.
Accentul a fost pus pe necesitatea de a asigura participarea deplină a femeilor la procesele decizionale, în special în domeniul apărării, securității și consolidării păcii.
Aflați mai multe despre programul evenimentului și urmăriți înregistrarea acestuia.
Femei active în domeniul apărării, securității și consolidării păcii
- Briefing referitor la femeile implicate în domeniul afacerilor externe și securității internaționale (2025)
- Briefing: consolidarea agendei Femei, Pace și Securitate (2025)
- Comunicat de presă: Ziua Internațională a Femeii - femei care luptă pentru pace și libertate (11.03.2025)
- Comunicat de presă: Apărarea drepturilor femeilor - rolul determinant al UE în contextul derapajelor la nivel global (07.03.2025)
Alte modalități prin care Parlamentul European promovează drepturile femeilor
-
Cum combate UE violența bazată pe gen
-
Violența online împotriva femeilor: ce este și cum o putem preveni?
-
Diferența de remunerare între femei și bărbați: definiție și cauze
-
Cum poate fi eliminată diferența de remunerare între femei și bărbați în UE
-
Femeile din Parlamentul European (infografic)