Voda na Marsu: smo v vesolju res sami, ali pa na drugih planetih obstaja življenje?

Kdaj bodo Zemljo obiskali vesoljci? Poslanec in astrofizik George Grammatikakis (S&D, Grčija) nam sicer na to vprašanje ni odgovoril, je pa komentiral zadnja odkritja ameriške vesoljske agencije NASA, ki kažejo na obstoj tekoče vode na Marsu.

MEP Grammatikakis on Mars exploration
George Grammatikakis

Kako pomembno je to odkritje?

 

Včasih smo bili prepričani, da je Mars mrtev planet. To se je zdaj popolnoma spremenilo. Planet je zelo zanimiv za znanost. Odkritje NASA je pomembno tudi zato, ker je vodo zelo težko zaznati. Seveda pa je najbolj zanimiva stvar pri tem ta, da ponovno odpira veliko vprašanje o življenju v vesolju.


Kaj bi pomenilo za človeštvo, če bi drugje v vesolju našli življenje?

 

Čudna je ta stvar. Vsi želijo, da bi nezemeljsko življenje obstajalo. Težko je reči zakaj, a vse kaže, da ne želimo biti osamljeni, izolirani na našem planetu. Zato v domišljiji in knjigah iščemo različne možiclje, zelene, rdeče ali modre. Na Marsu lahko odkrijemo življenje, ampak to bodo mikrobi, majhni gradniki življenja. In nobeden ne bo vedel, ali gre za ostanke življenja, ki se je nekoč tam razvilo, ali za začetke nadaljnjega razvoja.


Prepričan sem, da življenje obstaja tudi drugje v vesolju. To vemo zato, ker smo odkrili planete, ki so podobni Zemlji. Vendar pa so tako daleč stran, da jih na žalost nikoli ne bomo dosegli. Bolje bi bilo, če bi se bolj posvečali Zemlji, revščini in neenakosti, ki sta enako pomembni.


Ali Evropa dovolj vlaga v raziskave in inovacije?

 

Parlament si vedno prizadeva za več takšnih vlaganj. Teh vlaganj tudi nikoli ni dovolj.


Raziskave in inovacije nam omogočijo veselje ob novih odkritjih, lahko pa tudi rešujejo življenja: laserji in skenerji v zdravstvu so dober primer. Tudi če ne verjamemo v zunajzemeljsko življenje, nam bodo inovacije omogočile izboljšanje naših življenj, tukaj, na Zemlji.