Odkrij EU: Brezplačne železniške vozovnice za mlade

Mladi, rojeni leta 2004, se lahko do 25. oktobra potegujejo za brezplačno železniško vozovnico, s katero bodo do mesec dni raziskovali Evropo.

Discover EU photo contribution of Instagram influencers_
Alice in Lisi sta potovali skupaj zahvaljujoč projektu DiscoverEU. Foto @lisi_meets_world

Ste bili rojeni leta 2004? Ste za dogodivščino? Potem se pripravite na raziskovanje Evrope, izkoristite pobudo Evropske unije DiscoverEU, ki mladim omogoča potovanje po Evropi.

Od junija 2018 je že 165.000 mladih izkoristilo priložnost za brezplačno potovanje po EU. Sedaj bo na voljo še 35.000 brezplačnih železniških vozovnic. Udeleženci bodo tokrat lahko izkoristili še kartice, s katerimi bodo lahko koristili popuste za nastanitev, lokalni prevoz, obiske kulturnih institucij in več.

Pobuda Odkrij EU je bila predlagana na Evropskem mladinskem dogodku v Parlamentu leta 2014.

Preberite več o evropskem letu mladih, ki ga je EU razglasila leta 2022, in o mladinskih pobudah EU.

Odkrijte Evropo


Vsaj 35.000 mladih bo dobilo priložnost za brezplačno potovanje z vlakom po Evropi med 1. marcem 2023 in 29. februarjem 2024.

Pobudo lahko izkoristijo vsi evropski državljani, rojeni med 1. januarjem 2004 in 31. decembrom 2004, prijave pa so odprte na spletni strani od 11. oktobra do 25. oktobra opoldne.

Ob prijavi je treba odgovoriti na nekaj vprašanj, ki pomagajo opredeliti, ali kandidat oziroma kandidatka izpolnjuje pogoje.

Prejemniki lahko brezplačno vozovnico izkoristijo za pot po Evropi, ki lahko traja vse do tridesetih dni, obiskati morajo vsaj eno tujo državo. Vozovnica obsega potovanje z vlakom, v nekaterih primerih, ko to ni mogoče, pa tudi s trajektom ali avtobusom. Gibalno ovirane osebe in osebe s posebnimi potrebami lahko pridobijo tudi dodatno pomoč, na primer povrnjene stroške za potovanje spremljevalca ali vodilnega psa.

Več informacij o pobudi in prijava so na voljo na Evropskem mladinskem portalu.

Podpora Parlamenta


Idejo o brezplačnih vozovnicah za 18-letnike je podprl Evropski parlament.

Poslanci so prepričani, da bodo mladi na tak način lažje odkrili evropsko raznolikost in njeno kulturno bogastvo, s tem pa tudi bolje razumeli in sprejemali drug drugega. Potovanja po EU mladim omogočajo, da spoznajo svoje vrstnike iz drugih držav, s čimer krepijo evropsko identiteto in skupne vrednote.