Ekološko oblikovanje: od energetske učinkovitosti do recikliranja

Evropski parlament želi v direktivo o ekološkem dizajnu vnesti določila za bolj učinkovito recikliranje in popravila izdelkov.

Poslanci od Evropske komisije zahtevajo, da razširi nabor izdelkov, za katere veljajo kriteriji ekološkega oblikovanja. Z direktivo želi EU izdelke, kot so grelniki vode, računalniki in gospodinjski aparati, narediti bolj energetsko učinkovito.

 

Po mnenju Parlamenta bi morali biti v direktivo vključeni tudi mobilni telefoni. V povprečju evropski potrošnik kupi nov telefon vsaki dve leti. V njihovi proizvodnji se uporabljajo redke kovine. Delež kovin, ki bi jih reciklirali, bi se tako povečal.

 

Reciklira se samo 1-5 odstotkov redkih kovin, kot so kobalt, grafit in indium, ki se uporabljajo v proizvodnji mobilnih telefonov.
Evropska komisija

Direktiva o ekološkem oblikovanju se vključuje v vzpostavljanje krožnega gospodarstva v EU. Načrtovanje in ustrezno oblikovanje izdelkov bosta omogočila njihovo lažje popravilo in bolj učinkovito recikliranje materialov, ki so bili uporabljeni v proizvodnji, to pa bo zmanjšalo količino odpadkov in porabo energije.  

 

80% onesnaževanja okolja in 90% proizvodnih stroškov je rezultat odločitev v fazi načrtovanja izdelkov.