Nagrada Saharova: To so letošnji nominiranci

Znani so letošnji nominiranci za Nagrado Sakharova 2019, nagrado za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Andrei Sacharov z ženo Jeleno Bonner © Yury Rost  .
Andrei Sacharov z ženo Jeleno Bonner © Yury Rost

Parament vsako leto podeli Nagrado Saharova posamezniku ali organizaciji, ki si s svojim delovanjem zavzema za svobodo misli, človekove pravice in temeljne svoboščine. Leta 2018 je nagrado prejel Oleg Sentsov.

Nominirance za nagrado predlagajo poslanske skupine ali skupina vsaj 40 poslancev.


Nominiranci za Sakharovo nagrado 2019 so:


Ime

Nominacija

Alexei Navalny

EPP

Marielle Franco; Claudelice Silva dos Santos; Chief Raoni

S&D in GUE

Ilham Tohti

Renew Europe. Podpora Phillip Bennion, Ilhan Kyuchyuk, Reinhard Bütikofer in 58 drugih poslancev.

Jean Wyllys; Marielle Franco

Zeleni/EFA. Podpira Terry Reintke, Tanja Fajon in 43 drugih poslancev.

The Restorers

ECR


Alexei Navalny, ruski odvetnik in politični aktivist. Leta 2011 je bil prvič pripirt zaradi organizacije shoda pred stavbo ruskega parlamenta. Leta 2013 je nastopil na moskovskih županskih volitvah in osvojil drugo mesto, leta 2017 pa je objavil poročilo, ki razkriva politično korupcijo in kritizira način delovanja Vladimirja Putina. To je sprožilo protikorupcijske shode v več ruskih mestih, v katerih je bilo priprtih več tisoč demonstrantov, vključno z Navalnim. Leta 2018 so mu oblasti preprečile udeležbo na ruskih predsedniških volitvah. V zadnjih dveh letih je bil trikrat priprt zaradi nespoštovanja strogih ruskih protipotrestnih zakonov.

Marielle Franco, brazilska politična aktivistka in borka za človekove pravice, brutalno umorjena leta 2018. Franco je bila rojena v faveli in poznana kot ostra zagovornica človekovih pravic temnopoltih mladih, žensk, prebivalcev favel in splolno drugače usmerjenih ljudi. Pogosto je opozarjala na zunajsodne usmrtitve in druge hude kršitve človekovih pravic, ki jih izvaja policija.

Claudelice Silva dos Santos, brazilska okoljevarstvenica in borka za človekove pravice. Po brutalnem umoru brata in njegove žene zaradi boja proti izsekavanju deževnega gozda je postala okoljska aktivistka. Poznana je po boju zoper nezakonito sečnjo, intenzivno živinorejo in rudarjenje premoga v odmaknjenjih območjih brazilskega deževnega pragozda.

Poglavar Raoni, ena izmed vodilnih osebnosti v boju proti krčenju deževnega pragozda. Je vodja amazonskih staroselcev Kayapo, živečih v osrčju amazonije. Svoje življenje je posvetil boju za pravice staroselcev in proti krčenju deževnega pragozda.

Ilham Tohti, kitajski ekonomist, ki se bori za pravice kitajske manjšine Uyghur. Zavzema se za dialog z oblastmi in za vpeljavo zakonov o regijski avtonomiji na kitajskem. Leta 2014 je bil obsojen na doživljenjsko zaporno kazen zaradi separatističnih teženj, kjub temu pa ohranja glas sprave. Od leta 2017 so kitajske oblasti v mreži taborišč priprle več kot milijon predstavnikov manjšine Uyghur.

Jean Wyllys, brazilski borec za človekove pravice, novinar, professor in politik. Leta 2010 je kot prvi gejevski aktivist osvojil sedež v brazilskem parlamentu. V dveh mandatih je vložil zakone za enakpravnosti civilnih porok, pravico do splava, o omejevanju prostitucije, enakosti spolov in legalizaciji marihuane. Januarja 2019 je kljub ponovni izvolitvi zaradi groženj s smrtjo zapustil Brazilijo. Živi v Evropi in po svetu opozarja na kršitve človekovih pravic v Braziliji.

The Restorers, skupina petih študentov iz Kenije, Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno in Ivy Akinyi. Razvili so aplikacijo i-Cut, ki ženskam pomaga pri spopadanju s prakso mutilacije spolovil. Aplikacija mladim ženskam omogoča iskanje pomoči in kriznih centrov ter prijavo primerov mutilacije pristojnim oblastem. Vsako leto je na svetu okrog tri milijone mladih žensk izpostavljenih tveganju mutilacije spolovil.

Naslednji koraki

Parlamentarna odbora za zunanje zadeve in razvoj na podlagi podanih nominacij z glasovanjem izbereta tri finaliste. Prejemnika nagrade izbere predsednik Evropskega parlamenta skupaj z vodji poslanskih skupin (konferenca predsednikov).


Časovnica


  • september: parlamentarna odbora za zunanje zadeve in razvoj predstavita nominacije za Sakharovo nagrado
  • oktober: konferenca predsednikov izbere zmagovalnca
  • december: slavnostna podelitav Sakharove nagrade na plenarnem zasedanju v Strasbourgu