Kaj je umetna inteligenca in kako se uporablja v praksi?

Umetna inteligenca je ena od tehnologij, ki naj bi bistveno zaznamovale prihodnost. Kaj pravzaprav je umetna inteligenca in kako že vpliva na naša življenja?

Infographic showing examples of artificial intelligence use in everyday life
Umetna inteligenca

Definicija umetne inteligence


Umetna inteligenca je zmožnost stroja, da izkazuje človeške lastnosti, kot so mišljenje, učenje, načrtovanje in kreativnost.

Umetna inteligenca omogoča tehničnim sistemom, da zaznavajo okolje, obdelajo, kar zaznajo, in rešijo problem, pri čemer ravnajo v skladu z določenim ciljem. Računalnik sprejema podatke, ki so predhodno pripravljeni, ali pa jih zbere sam s senzorji, denimo kamero, jih obdela in se odzove.

Sistemi, ki delujejo na podlagi umetne inteligence, lahko na podlagi analize učinkov svojih predhodnih dejanj do določene mere samostojno prilagajajo svoje vedenje.

Zakaj je umetna inteligenca pomembna?


Nekatere tehnologije umetne inteligence so prisotne že več kot 50 let, napredek v zmogljivosti računalnikov, dostopnost ogromnih količin podatkov in razvoj novih algoritmov pa so v zadnjih letih privedli do velikih prebojev.

Umetna inteligenca je prednostna naloga Evropske unije, saj bo imela glede na napovedi ključno vlogo v digitalni preobrazbi gospodarstva in družbe.

Novi, še neuporabljeni ali neodkriti načini uporabe umetne inteligence naj bi povzročili ogromne spremembe, v praksi pa je v naših življenjih močno prisotna že danes.

Več o priložnostih in tveganjih umetne inteligence in o tem, za kakšno zakonodajo o umetni inteligenci si prizadeva Evropski parlament.

Tipi umetne inteligence (po definiciji Evropske komisije)

  • Programska oprema: virtualni asistenti, programska oprema za analizo slik, iskalniki, sistemi za prepoznavanje govora in obrazov
  • "Utelešena" umetna inteligenca: roboti, avtonomna vozila (samovozeči avtomobili), droni, internet stvari

Umetna inteligenca v vsakdanjem življenju


V nadaljevanju je nekaj primerov uporabe umetne inteligence, pri katerih se morda niti ne zavedamo, da delujejo z njeno pomočjo.

Spletno nakupovanje in oglaševanje

Umetno inteligenco se uporablja za priporočila, prilagojena posamezniku, za kar analizira njegova pretekla iskanja in nakupe ter drugo vedenje na spletu. Umetna inteligenca je izjemnega pomena za trgovanje, saj omogoča optimiziranje izdelkov, načrtovanje zalog, boljšo logistiko itd.

Iskanje na spletu

Iskalniki se učijo iz ogromnih količin podatkov, ki jih vnašajo uporabniki, da jim zagotavljajo relevantne rezultate iskanja.

Digitalni osebni asistenti

Pametni telefoni uporabljajo umetno inteligenco, da lahko zagotovijo tako relevanten in posamezniku prilagojen izdelek, kot je le mogoče. Virtualni asistenti, ki odgovarjajo na vprašanja, nudijo predloge na različnih področjih in pomagajo organizirati dan, so danes nekaj običajnega.

Strojni prevodi

Programska oprema za prevajanje, ki obdeluje pisno ali govorjeno besedilo, se pri zagotavljanju in izboljševanju prevodov zanaša na umetno inteligenco. To velja tudi za funkcije, kot je samodejno podnaslavljanje videoposnetkov.

Pametni domovi, mesta in infrastruktura

Pametni termostati se učijo iz našega vedenja, da prihranijo energijo (na primer zmanjšajo ogrevanje, ko nas ni doma), snovalci pametnih mest pa upajo, da bo umetna inteligenca lahko pomagala urejati promet in s tem izboljšala povezljivost in zmanjšala prometne zastoje.

Avtomobili

Samovozeča vozila še niso v splošni uporabi, a avtomobili že uporabljajo varnostne funkcije na podlagi umetne inteligence. EU je denimo pomagala financirati avtomatske senzorje VI-DAS, ki zaznavajo možnost nevarnih situacij in nesreč.

Navigacija v veliki meri temelji na umetni inteligenci.

Kibernetska varnost

Sistemi umetne inteligence pomagajo prepoznavati kibernetske napade in druge kibernetske grožnje ter se boriti proti njim, saj so zmožni procesirati stalen vnos podatkov, prepoznavati vzorce in iskati izvor napadov.

Umetna inteligenca proti covidu-19

V boju proti covid-19 je bila umetna inteligenca uporabljena za termalne slike na letališčih in drugje. V medicini lahko pomaga prepoznavati infekcije iz slik, pridobljenih z računalniško tomografijo. Uporabljena je bila tudi za pridobivanje podatkov o širjenju bolezni.

Boj proti dezinformacijam

Umetna inteligenca lahko prepozna lažne novice in dezinformacije tako, da med podatki na družbenih omrežjih išče senzacionalistične vsebine ter prepoznava, kateri spletni viri so verodostojni.


Preberite več o predlogih evropskih poslancev za evropsko zakonodajo o podatkih, ki bo spodbujala inovacije in zagotavljala varnost.

88 %

61 odstotkov Evropejcev ima pozitivno mnenje o umetni inteligenci in robotih, kar 88 odstotkov pa jih pravi, da je s temi tehnologijami treba ravnati pazljivo (Eurobarometer 2017, EU28)

Drugi možni načini uporabe umetne inteligence


Umetna inteligenca bo glede na napovedi preoblikovala praktično vsa področja življenja in gospodarstva. Tukaj je le nekaj primerov.

Zdravje

Raziskovalci preučujejo, kako uporabiti umetno inteligenco za analizo velikih količin zdravstvenih podatkov ter iskanje vzorcev, ki bi pripeljali do novih odkritij v medicini in izboljšanja diagnostike.

Raziskovalci so denimo razvili program na podlagi umetne inteligence, ki se uporablja pri odzivu na klice na številko za nujno pomoč ter naj bi prepoznal srčni zastoj pri klicatelju hitreje in bolj točno kot oseba v klicnem centru. Še en primer je KConnect, ki ga sofinancira Evropska unija in razvija večjezične storitve zagotavljanja vsebin in iskanja, ki ljudem pomagajo najti najbolj relevantne zdravstvene informacije.

Promet

Umetna inteligenca bi lahko pomagala izboljšati varnost, hitrost in učinkovitost železniškega prometa tako, da bi zmanjšala trenje, povečala hitrost in omogočila avtonomno vožnjo.

Proizvodnja

Umetna inteligenca lahko pomaga proizvajalcem postati bolj učinkoviti in celo spodbudi tovarne, da se vrnejo nazaj v Evropo. Uporaba robotov v proizvodnji, optimiziranje prodajnih poti ali pravočasno predvidevanje okvar in vzdrževanja v pametnih tovarnah so med možnimi uporabami.

Lahko prinese še širše prednosti: EU med drugim sofinancira raziskovalni projekt SatisFactory, ki uporablja sisteme prilagojene resničnosti za izboljšanje zadovoljstva delavcev v pametnih tovarnah.

Hrana in kmetijstvo

Umetna inteligenca lahko pripomore k oblikovanju trajnostnega prehrambnega sistema: z zmanjševanjem uporabe gnojil, pesticidov in herbicidov lahko zagotovi bolj zdravo hrano, pripomore lahko k produktivnosti in zmanjša vplive na okolje. Roboti bi lahko denimo odstranjevali plevel, s kar bi zmanjšalo potrebo po herbicidih.

Veliko kmetij v Evropski uniji že uporablja umetno inteligenco za avtomatsko in prilagojeno krmljenje živali ali nastavitve temperature v hlevih.

Javna uprava in storitve

Na podlagi široke palete razpoložljivih podatkov in prepoznavanja vzorcev bi umetna inteligenca lahko zgodaj opozorila na možnost naravne katastrofe ter s tem zagotovila učinkovito pripravo in blaženje posledic.

Umetna inteligenca v zdravstvu: Robot med operacijo prikazuje stanje pacienta © AdobeStock/zapp2photo
Umetna inteligenca v zdravstvu: Robot med operacijo prikazuje stanje pacienta. © AdobeStock/zapp2photo