USB-C bo konec leta 2024 postal enotni polnilec

Evropski parlament je sprejel nove predpise, po katerih bo USB-C postal standardni polnilni kabel za male elektronske naprave do konca 2024. Preberite, kaj to pomeni za vas.

Elektronske naprave: Parlament je kot standard sprejel polnilnik USB-C

Različni polnilci za različne naprave so nepraktični in povzročajo nepotrebne e-odpadke. EU bo vpeljala univerzalni polnilec, kar bo pripomoglo k doseganju okoljskih ciljev in nižanju stroškov.

84 odstotkov

potrošnikov, ki je imel v zadnjih dveh letih težave zaradi polnilcev za telefone (raziskava Evropske komisije, 2019)

Kaj se bo spremenilo


Naprave, na katere se novi predpisi nanašajo

Novi predpisi se nanašajo na mobilne telefone, tablice, digitalne kamere, slušalke, ročne igralne konzole, prenosne zvočnike, e-bralnike, tipkovnice, miške, brezžične slušalke in prenosne navigacijske naprave. Novi prenosni računalniki bodo morali biti prilagojeni 40 mesecev po uveljavitvi predpisov.

Prilagajanje novim tehnologijam

Komisija lahko prilagodi obseg direktive, da bo ostala na tekočem s sodobnimi tehnologijami, še posebej, kar se tiče brezžičnega polnjenja.

Nove naprave ni nujno kupiti s polnilcem

Nova zakonodaja "razpleta" naprave od polnilcev in tako daje potrošnikom na izbiro, da kupijo novo napravo z ali brez polnilnika.

Pregled nad novimi tehnologijami

Kar bo omogočilo redno prilagajanje zakonodaje novim tehnologijam ponjenja.

Ozadje


Parlament si za univerzalni polnilnik za prenosne naprave prizadeva že več kot 10 let. Nekatera podjetja so na prostovoljni bazi vpeljala pobude, ki so prispevale k zmanjšanju števila različnih polnilnikov, a to ne zadostuje za doseganje ciljev EU glede zmanjševanja e-odpadkov. Evropska komisija je predstavila predlog univerzalnega polnilnika septembra 2021.

Parlament in države EU so dosegli začasni dogovor o zakonodaji 7. junija 2022. Parlament je dogovor uradno odobril 4. oktobra. Ko ga uradno potrdi še Svet, bodo imele države EU dve leti, da predpise vpeljejo v nacionalno zakonodajo. Zakonodaja ne bo veljala za izdelke, ki so prišli na trg preden bo zakon prišel v veljavo.