Razprava o stanju v EU 2023: kaj je in kako jo spremljati

Evropski poslanci bodo 13. septembra vzeli delo in načrte Evropske komisije pod drobnogled. Spremljajte razpravo SOTEU v živo.

Evropski poslanci bodo na zadnji razpravi o stanju v EU pred evropskimi voitvami, ki bodo leta 2024, temeljito preverili delo Komisije.

Kaj je razprava o stanju v Evropski uniji?


Vsako leto septembra Parlament povabi predsednika oziroma predsednico Evropske komisije na razpravo, na kateri s poslanci razpravlja o tem, kaj je Komisija naredila v minulem letu, kaj namerava narediti v naslednjem in kakšna je njena vizija za prihodnost. To je razprava o stanju v Evropski uniji (znana tudi kot SOTEU - "State of the European Union").

Na razpravi, ki sledi predstavitvi s strani Komisije, poslanci kot neposredno izvoljeni predstavniki evropskih državljanov vzamejo delo Komisije pod drobnogled in se prepričajo, da se loteva ključnih skrbi Evropejcev.

Razprava o stanju v Evropski uniji vpliva na delovni program Komisije za prihodnje leto.

Zakaj je razprava o stanju v Evropski uniji 2023 pomembna?


Tokratni govor predsednice Komisije Ursule von der Leyen je zadnji pred pred evropskimi volitvami, ki bodo junija 2024.

V kontekstu hitro spreminjajočega se sveta je razprava o stanju v EU ključna platforma za ocenjevanje napredka na področju prednostnih nalog, ki jih je von der Leyen opredelila leta 2022 in ki so še vedno izziv. Med njimi so odziv EU na rusko vojno v Ukrajini, blaženje podnebnih sprememb in njihovih posledic, ukrepi glede naraščajočih življenjskih stroškov, soočanje z energetsko krizo in branjenje pravne države.

Kje spremljati razpravo o stanju v Evropski uniji #SOTEU?


Razprava bo predvajana v živo prek spleta na spletni strani Parlamenta v sredo, 13. septembra, od 9. ure dalje. Tolmačenje bo dostopno v vseh 24 uradnih jezikih Unije, tako da lahko preprosto izberete jezik. Dostopno bo tudi tolmačenje v mednarodnem znakovnem jeziku.

Spremljate jo lahko tudi na Facebooku in se pridružite razpravi na naših straneh na omrežjih X (prej Twitter), LinkedIn in Instagram.

Ne pozabite uporabiti ključnika #SOTEU.

Fotografije in posnetke najdete v multimedijskem središču Evropskega parlamenta.

Na Newshubu lahko spremljate, kaj o razpravi o stanju v Evropski uniji pravijo evropski poslanci na svojih straneh na družabnih omrežjih.

Več o razpravi o stanju v Evropski uniji 2023