Mednarodni dan žensk 2024: Parlament se posveča enakosti med spoloma v športu

Kako vidne so ženske v športu? Kakšna je situacija glede enakega plačila za športnice? To sta vprašanji, ki si ju Parlament med drugim postavlja ob dnevu žensk.

Ženske so v letu 2023 zasedale zgolj 22 odstotkov najvišjih položajev v evropskih federacijah desetih najpopularnejših športov. Niti ena ženska ni med stotimi najbolje plačanimi športniki na svetu.

Odbor za pravice žensk bo ob letošnjem praznovanju mednarodnega dneva žena v sodelovanju z nacionalnimi parlamenti organiziral medparlamentarno sejo odborov o udeležbi in vidnosti žensk v športu. Dogodek bo obravnaval napredek na temu področju, še posebej v luči olimpijskih iger v Parizu v letu 2024.

Dogodek bo gostil Robert Biedroń, predsednik odbora za pravice žensk, predsednica Parlamenta, Roberta Metsola, pa bo svoje misli strnila v video sporočilu.


Spremljaj dogodek preko spleta.

Preveri program dogodka.

Ostali dogodki


Evropski poslanci bodo obeležili mednarodni dan žena tudi na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki se začne 12. marca.

Dejanja Parlamenta za enakost spolov


Evropski parlament si prizadeva ščititi pravic žensk, izboljšati enakost spolov, odpraviti nasilje, ki temelji na spolu, in zagotoviti pravično plačilo za ženske.

Parlament tudi zagovarja za enakost spolov v športu. V resoluciji o športni politiki EU iz leta 2021 so evropski poslanci pozvali k enakemu plačilu ne glede na spol in večji vidnost žensk.