Kretsloppssamhället: definition, betydelse och nytta

Vad innebär egentligen kretsloppssamhället och vilken nytta medför det för miljön, tillväxten och medborgarna? Kolla in vår video och nyhetsgrafik.

Parlamentet vill att européerna ska ställa om till ett kretsloppssamhälle genom att använda råmaterial mer effektivt och minska avfallet.

Den Europeiska unionen producerar mer än 2,1 miljarder ton avfall varje år. Genom att uppdatera lagstiftning om avfallshantering vill EU främja en övergång från en linjär ekonomi, till kretsloppssamhället – en cirkulär ekonomi. Men vad är egentligen en cirkulär ekonomi? Och vad är nyttan med en sådan omställning?

Vad är den cirkulära ekonomin?

  • Cirkulär ekonomi är en modell för att producera och konsumera, som inbegriper att dela, låna, återanvända, reparera och återvinna existerande material och produkter så länge som möjligt, för att skapa vidare värde. På det sättet kan produkters livscykler förlängas. I praktiken innebär det att avfallet minskas till ett minimum. När en produkts livslängd närmar sig sitt slut, sparas materialet inom ekonomin så långt möjligt genom återvinning. De kan återanvändas igen och igen och därigenom skapa fortsatt värde.
  • Detta kontrasteras mot den traditionella, linjära ekonomiska modellen som bygger på ett ”slit och släng”-mönster. Modellen förlitar sig på stora mängder av billiga, lättillgängliga material och energi. Europaparlamentet har också krävt åtgärder mot så kallat avsiktligt åldrande som ryms i den här modellen.
Modell för cirkulär ekonomi
Omställningen till en cirkulär ekonomi, kretsloppssamhället, medför många fördelar för både miljö, ekonomi och innovation.

Nyttan: Varför måste vi ställa om till den cirkulära ekonomin?

För att skydda miljön

Genom att återvinna och återanvända produkter minskar vi användningen av naturresurser, minskar intrång i miljö och livsmiljöer, samt begränsar skador på den biologiska mångfalden.

En annan nytta för kretsloppssamhället är att utsläppen av växthusgaser minskar.

Att skapa mer effektiva och hållbara produkter redan från början skulle hjälpa till att minska energi- och resursanvändningen, eftersom mer än 80 procent av produkters miljöpåverkan bestäms av utvecklingsfasen.

Förpackningsfrågan växer, och i genomsnitt genererar varje europé runt 190 kg förpackningsavfall om året. Målet är att ta itu med överflödig paketering och förbättra produkters utformning för att främja återvinning och återanvändning.

Minska beroendet av råvaror

Världens befolkning växer, och med den, behov av råvaror. Men tillgången till viktiga råvaror är begränsad.

Ändliga resurser innebär också att vissa EU-länder är beroende av andra länder för råvaruproduktion. Enligt Eurostat förbrukade varje europé 14,9 ton råmaterial år 2022.

Det totala värdet av handeln (import plus export) med råvaror mellan EU och resten av världen år 2023 var 165 miljarder euro. Exporten var lägre än importen, vilket ledde till ett handelsunderskott på 29 miljarder euro.

Att återanvända råvaror mildrar riskerna kopplade till försörjningen, såsom prisinstabilitet, tillgänglighet och importberoende.

Detta gäller särskilt kritiska råvaror som behövs för att producera teknik som är nödvändig för att uppnå klimatmål, såsom batterier och elmotorer.

Skapa jobb och spara pengar för konsumenterna

Att röra sig mot kretsloppssamhället skulle kunna öka konkurrenskraften, uppmuntra innovation, öka den ekonomiska tillväxten och skapa jobb (700 000 arbetstillfällen bara inom EU fram till år 2030).

Att utforma material och produkter för cirkulär användning skulle också främja innovation inom olika sektorer i ekonomin.

Konsumenter får tillgång till hållbarare och mer innovativa produkter vilket kommer att öka livskvalitet och spara pengar på lång sikt.

Vad gör EU för att bli en cirkulär ekonomi?

Europeiska unionen vill bygga en cirkulär och klimatneutral ekonomi till 2050. För att uppnå det har EU under de senaste åren infört många nya åtgärder för att minska avfallet och göra produkterna mer hållbara.

Ny eller uppdaterad lagstiftning omfattar ekodesign, förpackningar, greenwashing, rätt till reparation, avfallshantering och andra nyckelområden.

Ta reda på hur EU vill uppnå en cirkulär ekonomi till 2050