Vilka är EU:s framsteg i arbetet mot klimatförändringarna? (nyhetsgrafik)

EU har satt upp ambitiösa och konkreta mål för att minska sina utsläpp av växthusgaser. Ta reda på mer i vår nyhetsgrafik.

Att bekämpa klimatförändringarna är en prioritering för EU. Unionen har åtagit sig att uppfylla ett antal mätbara mål och har vidtagit flera åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Vilka framsteg har hittills gjorts?

EU:s framsteg på vägen mot klimatförändringsmålen

EU har som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent från 1990 till 2030, och att bli klimatneutralt 2050. Målen blev juridiskt bindande i och med antagandet av EU:s klimatlag 2021, som en del av den europeiska gröna given.


Läs om de olika växthusgaserna och deras globala uppvärmningspotential


Utsläppen har konsekvent minskat från 1990 till 2023. Det uppskattas att 2023 var EU:s utsläpp 37 procent lägre än 1990, efter en betydande minskning med 8 procent jämfört med 2022.

Detta är den största minskningen av utsläpp mellan två olika år på årtionden, förutom minskningen orsakad av covid-pandemin 2020. Framstegen berodde på en minskning av kolanvändningen och tillväxten av förnybara energikällor och stöds av minskad energiförbrukning över hela Europa.

Men EU och EU-länderna kan behöva göra mer för att nå klimatmålen för 2030 och 2050. Enligt medlemsländernas senaste prognoser baserade på befintliga åtgärder skulle nettoutsläppsminskningen bara bli cirka 43 procent till 2030. Lägger till man planerade men ännu inte lanserade åtgärder av EU-länder skulle den beräknade minskningen bli 49 procent till 2030.


Upptäck fler fakta och siffror om klimatförändringarna i Europa


Framsteg inom energi- och industrisektorerna

För att nå sina klimatmål vidtar EU åtgärder på flera områden. En av dem är EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS) som omfattar utsläpp av växthusgaser från storskaliga anläggningar inom kraft- och industrisektorerna samt flygsektorn som står för cirka 40 procent av EU:s totala utsläpp av växthusgaser.

Mellan 2005 och 2023 minskade utsläppen från kraftverk och fabriker som omfattas av EU:s system för handel med utsläppsrätter med 47 procent till stor del drivet av stora minskningar inom energiförsörjningssektorn (där utsläppen halverades jämfört med 2005) och industrisektorn (utsläppen minskade med mer än en tredjedel). Målet är att minska utsläppen enligt ETS med 62 procent till 2030 jämfört med 2005 års nivå.


Utsläppstrender per EU-land

För att minska utsläppen från andra sektorer (byggnader, jordbruk, småindustri och avfall, samt inhemska transporter, men inte flyget), fastställer EU-länderna de nationella utsläppsmålen enligt ansvarsfördelningsförordningen. Utsläppen från de sektorer som omfattas av nationella mål var 18 procent lägre 2022 än 2005, medan minskningsmålet 2030 är 40 procent lägre än 2005.

Byggsektorn har sett en betydande minskning av sina utsläpp (mer än 30 procent minskning 2023 jämfört med 2005) men framstegen har gått långsammare inom jordbruks- och transportsektorerna.

Mer fakta och grafik om klimatförändringar

EU-länderna är skyldiga att minska sina utsläpp av växthusgaser inom de sektorer som omfattas av förordningen om ansträngningsfördelning mellan 10 % och 50 % till 2030 jämfört med 2005. De nationella mål som har satts upp tar hänsyn till varje lands bruttonationalprodukt per capita och åtgärdernas kostnadseffektivitet. Dessutom måste EU-länderna se till att de inte överskrider sin årliga tilldelning av växthusgasutsläpp.

Relaterade artiklar