Belarusiska oppositionen tar emot Sacharovpriset 2020

Parlamentets talman David Sassoli presenterade priset för Svjatlana Tsichanouskaja och Veranika Tsepkalo i Bryssel den 16 december.

Den demokratiska oppositionen i Belarus tilldelas 2020 års Sacharovpris

De mottog 2020 års Sacharovpris för tankefrihet på den demokratiska oppositionens vägnar i Belarus, företrädd av Samordningsrådet, initiativ av modiga kvinnor, politiker och företrädare för det civila samhället.

– Hela världen är medveten om vad som händer i dert land. Vi ser ert mod. Vi kan se kvinnors mod. Vi ser ert lidande. Vi ser de obeskrivliga övergreppen. Vi ser våldet. Er strävan och beslutsamhet att leva i ett demokratiskt land inspirerar oss, sade talman Sassoli under ceremonin i Bryssel, och lade till: 
– Jag vill särskilt hylla våra pristagare och den styrkan ni visat upp. 

Den största oppositionskandidaten Svjatlana Tsichanouskaja  tackade ja till priset och sade,
– Varje belarusier som deltar i fredliga protester mot våld och laglöshet... är en hjälte. Varenda en är ett exempel på mod, medkänsla och värdighet, sade hon.

– Belarusier har marschat varje vecka sedan valet den 9 augusti. De kämpar för sin framtid och framtiden för dem som inte kan befinna sig där. De kämpar för belarusiers frihet och värdighet, för européer, er och vår. Utan ett fritt Belarus är Europa inte heller helt fritt. Jag har bara en önskan i år. Jag vill att alla belarusier som nu sitter fängslade eller tvingades leva i exil ska få återvända hem, förklarade hon vidare. 


Om årets mottagare

Vinnaren valdes ut av parlamentets politiska ledare den 22 oktober 2020.

Den demokratiska oppositionen i Belarus, representerad av Samordningsrådet, Initiativet ”Brave women”, oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, musikern och politiske aktivisten Maria Kolesnikova, politikern Olga Kovalkova, företagaren och aktivisten Veranika Tsapkala samt företrädare för politiska och civila samhället, Sergej Tichanovskijm videobloggare och politisk fånge, Aliaksandr Bialiatski, grundare av den belarusiska människorättsorganisationen ”Viasna”, Siarhei Dyleuski, Stsiapan Putsila, grundare av Telegram-kanalen NEXT och Mikola Statkevich, politisk fånge och presidentkandidat i valet 2010.

I en resolution som parlamentet antog i september 2020 fördömde ledamöterna de belarusiska myndigheterna för deras brutala förtryck av fredliga protester.

Parlamentet genomför ett undersökningsuppdrag den 18–21 december om läget i Belarus och för att fastställa hur man ska kunna ge ytterligare stöd till den demokratiska oppositionen, i linje med en resolution som antogs den 26 november 2020.

Representanter i kammaren mottar priset.
Belarusiska opposition tar emot Sacharovpriset 2020. Oppositionen representerades bland annat av oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya

Prisutdelningen

Priset består av ett certifikat och 50,000 euro


Finalisterna

Miljöaktivisterna från Guapinol: Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez och Jeremías Martínez Díaz och Berta Cáceres från Honduras och Mosuls ärkebiskop: Mgr Najeeb Moussa Michaeel.

Ta reda på mer om finalisterna


Ta reda på mer om Sacharovpriset

Sacharovpriset för tankefrihet, som hedrar den sovjetiska fysikern och den politiska dissidenten Andrej Sacharov, har sedan 1988 årligen tilldelats enskilda personer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Förra året gick priset till Ilham Tohti, en uigurisk ekonom som kämpade för rättigheterna för Kinas uiguriska minoritet.

Ta reda på hur Sacharovpristagaren väljs ut i vår infografik.