Sacharovpriset 2021: Parlamentet hedrar Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyjs dotter, Daria Navalnaja, mottog Europaparlamentets Sacharovpris på hennes fängslade fars vägnar onsdagen den 15 december.

Parlamentet har tilldelat Sacharovpriset 2021 till Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj, känd för sin kamp mot korruption och mot Kremls kränkningar av de mänskliga rättigheterna, har varit Rysslands ledande oppositionsfigur i över ett årtionde. För närvarande avtjänar han ett fängelsestraff i en rysk straffkoloni.

I sitt inledande anförande lovordade parlamentets talman David Sassoli Navalnyjs mod.

– Han har blivit, hotad, torterad, förgiftad, gripen och fängslad men de har inte kunnat tysta honom. Han sa en gång att korruption blomstrar där man inte respekterar de mänskliga rättigheterna och jag anser att han har rätt. Kampen mot korruption är också en kamp för de mänskliga rättigheterna. Det är en kamp för mänsklig värdighet, för god samhällsstyrning och för rättsstatsprincipen, sade Sassoli och krävde Navalnjs omedelbara frisläppande.

När Daria Navalnayja mottog priset i hennes fars namn kritiserade hon de som blidkar diktatorer i pragmatismens namn och insisterade på att Europa måste leva upp till sina ideal:

– När jag skrev till min far och frågade: vad ska jag säga utifrån ditt perspektiv? Svarade han: säg att ingen får likställa Ryssland med Putins regim. Ryssland är en del av Europa och att vi vill bli en del av det. Men vi vill också att Europa strävar efter att leva upp till sina ideal, de fantastiska idéer som är dess grund. Vi strävar efter ett Europa av idéer, som hedrar och firar de mänskliga rättigheterna, demokrati och integritet.

Leonid Volkov, en av Navalnyjs politiska rådgivare och Kira Yarmysh Navalnyjs presschef deltog också i ceremonin. Afghanska kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter i sina länder och den bolivianska politikern Jeanine Áñez var de andra finalisterna för Sacharovpriset 2021.

Om Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är detta års mottagare av Sacharovpriset efter ett gemensamt beslut av Europaparlamentets talman David Sassoli och ledarna för de politiska grupperna den 20 oktober 2021. Han har blivit internationellt uppmärksammad för sin organisering av demonstrationer mot president Putins regering, hans presidentvalkampanj och hans förespråkande av antikorruptionsreformer.

I augusti 2020 förgiftades Navalnyj och blev tvungen att vistas i månader i Berlin. Han arresterades när han återvände till Moskva i januari 2021 och sitter nu fängslad i straffkoloni med mer än två år kvar att tjäna. Navalnyj hungerstrejkade sent i mars 2021 emot hans brist på tillgång till läkarvård.

I juni 2021 klassificerade en rysk domstol Aleksej Navalnyjs organisation Anti-Corruption Foundation som en extremist grupp. I en resolution som antogs i januari 2021, krävde ledamöter att Navalnj omedelbart och villkorslöst frisläpps tillsammans med alla andra personer som frihetsberövats för att de protesterat för hans frisläppande. Ledamöterna upprepade också sin uppmaning från april 2021 om att EU-länder måste stärka sanktionerna mot Ryssland.

Sacharovpriset 2021 – Aleksej Navalnyj, som står upp mot den ryska regimen

Europaparlamentets Sacharovpris

Sacharovpriset för tankefrihet delas årligen ut av Europaparlamentet för att hedra individer och organisationer som försvarar de mänskliga och grundläggande rättigheterna. Priset delades ut för första gången 1988 och är uppkallat efter den sovjetiska fysikern och politiska dissidenten Andrej Sacharov. Priset utgörs av ett diplom och en prissumma på 50 000 euro.

2020 tilldelade Europaparlamentet priset till den demokratiska oppositionen i Belarus

Ta reda på mer och Sacharovpriset i vår grafik