Europeiska Karlspriset: möt 2022 års vinnare

Ett portugisiskt projekt om gränsöverskridande samarbete genom musik har vunnit Karlspriset för unga 2022.

Vinnarna av europeiska Karlspriset 2022
Vinnarna av europeiska Karlspriset 2022

Varje år väljer nationella och europeiska juryer ut ett projekt från varje EU-land. Den 24 maj bjöds årets 26 nationella vinnarna in till en prisceremoni i Aachen. Där presenterades de tre slutgiltiga europeiska vinnarna.

Europeiska vinnare


Förstapriset är på 7 500 euro, vinnaren av andra plats får 5 000 euro och tredje platsen vinner 2 500 euro.

Förstapriset gick till “Orquestra Sem Fronteiras” [SV: Orkester utan gränser]. Det är ett projekt från Portugal, som genom musik från unga talanger i Spanien och Portugal främjar gränsöverskridande samarbete mellan de två länderna. Syftet är att minska sociala och kulturella ojämlikheter.


Andra platsen
gick till det tjeckiska projektet " Politika ( nejen ) pro mladé " [SV: Politik (inte bara) för unga], som samlar unga politiker från hela det politiska spektrumet för att debattera politik, demokrati och mänskliga rättigheter. Projektet strävar efter att informera och aktivera unga i civilsamhället.


Tredje platsen
gick till det tyska projektet " Ukrainian Vibes - European Public Sphere", organiserat genom Democracy International. Projektet, som pågick från april till oktober 2021, samlade människor från 36 länder för virtuella diskussioner om demokrati, utveckling och europeisk integration. Samtidigt tog de fokus på förbindelserna mellan EU och Ukraina. Några av projektets publicerade förslag utgår från förslag från Konferensen om Europas framtid.

Europeiska Karlspriset för ungdomar delades ut i Aachen.
Europeiska Karlspriset för ungdomar delades ut i Aachen.

Nationella vinnare

Ta reda på mer om 2022 års nationella vinnare.

Europeiska Karlspriset

Priset, som delas ut av Europaparlamentet och International Charlemagne Prize Foundation, är öppet för initiativ från ungdomar i åldern 16-30, som är involverade i projekt som främjar europeisk och internationell förståelse. Sedan 2008 har mer än 4650 projekt tävlat om priset.

En video från ceremonin kommer att finnas tillgänglig på "Charlemagne Prize Academy's" Youtube-kanal.

Mer om Europeiska Karlspriset för unga