Regler för ekodesign ska säkerställa hållbara produkter på EU:s marknad
EU inför minimistandarder för att göra nästan alla produkter på sin marknad hållbara, slitstarka och miljövänliga.
Långlivade, säkra och återvinningsbara produkter som är mindre skadliga för miljön bör bli normen i EU. Men hur ska det gå till? Svaret kan ligga i nya regler för ekodesign.
Läs om hur EU vill uppnå en cirkulär ekonomi senast 2050.
Vad är ekodesign?
Ekodesign innebär att miljöhänsyn integreras i produktutvecklingen i syfte att skapa varor med minsta möjliga miljöpåverkan under hela livscykeln.
Tillverkare i EU måste redan anpassa sig till ekodesignreglerna för energirelaterade produkter såsom element, kylskåp, dammsugare eller datorer, för att minska energiförbrukningen och negativa miljöeffekter i designstadiet. EU går nu ett steg längre och inför ekodesignregler för nästan alla produkter på sin marknad.
Nya regler för miljövänliga produkter
I april 2024 godkände parlamentet den överenskommelse som nåddes med rådet om en ny förordning om ekodesign som avsevärt kommer att bredda omfattningen av produkter som den gäller. Den kommer också att införa ytterligare krav och minimistandarder för hållbarhet, reparerbarhet, energieffektivitet och återvinning, för att undvika att produkter förlorar sin funktionalitet på grund av designfunktioner, otillgänglighet av reservdelar eller brist på programvaruuppdateringar.
Parlamentet såg till att krav på ekodesign införs som en prioriterad fråga för vissa produkter med stor miljöpåverkan, inklusive järn, stål, aluminium, textilier, möbler, däck, rengöringsmedel, färger och kemikalier.
Ett digitalt produktpass kommer att medfölja produkter och förse konsumenterna med all relevant information som behövs för att hjälpa dem att fatta välgrundade beslut. Konsumenter kommer att ha möjlighet att jämföra information från produktpassen på en webbportal som förvaltas av kommissionen. Det kommer också att underlätta kontrollerna för offentliga myndigheter.
Dessutom syftar de nya reglerna till att stoppa förstörelsen av osålda produkter som är ett slöseri med värdefulla ekonomiska resurser och håller på att bli ett miljöproblem. Reglerna ålägger stora företag att redovisa antalet osålda konsumentprodukter som kasseras per år och skälen till varför det var nödvändigt.
Förstörelse av osålda kläder, klädtillbehör och skor kommer att förbjudas två år efter att förordningen träder i kraft, och några andra kategorier kan komma att läggas till i framtiden.
Nästa steg
Efter formellt godkännande från rådet och parlamentet träder förordningen i kraft 20 dagar efter offentliggörandet. Kommissionen måste sedan fastställa specifika krav för olika produkter och producenter och EU-länderna kommer att ha 18 månader på sig att uppfylla dem.